Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Ačokča - Cyclanthera pedata Balení obsahuje 10 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Ačokča - Cyclanthera pedata Balení obsahuje 10 semen

Ačokča Cyclanthera pedata

Ačokča Cyclanthera pedata

 
 
Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
30
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 10 semen

 

 

Popis

Ačokča (Cyclanthera pedata) - mexická, neboli papriková okurka z čeledi tykvovitých má svůj původ v severní a jižní Americe. Tato jednoletá popínavá rostlina připomínající okurku, která se u nás stala velkým hitem v pěstování dorůstá délky až 5 m. Její lodyha je tenká, hustě rozvětvená, porostlá 6 – 14 cm velkými laločnatými listy s pěti až sedmi eliptickými lístečky na okrajích vroubkovanými. Kvete drobnými nenápadnými bílými, nažloutlými nebo nezelenalými jednopohlavními květy, které jsou ve skupinkách po deseti až dvaceti. Plodem jsou lusky podobné paprice, sladkokyselé chuti připomínající okurku s velice širokým využitím v kuchyni. Malé plody 2 – 5 cm lze nakládat (v sladkokyselém nálevu chutnají jako okurky). Dále je možné je přidávat do gulášů nebo polévek, připravovat jako plněné masem, nebo je použít na přípravu salátů. Větší plody už vytvářejí tvrdá semena, která je vhodné vyjmout. Ačokča se vyznačuje i velkým množstvím léčebných účinků a vysokým obsahem vitamínů. V syrovém stavu je vhodná proti cukrovce, snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi a je účinná i proti respiračním chorobám. Její listy mají protizánětlivé účinky a tvrdý sušený plod je běžně používán k prevenci poruch oběhového systému.

 

Výška rostliny

Rostlina dorůstá délky až 5 m.

 

Plod

Plodem je zašpičatělý žlutozelený lusk podobný paprice, o velikosti až 15 cm uvnitř kterého jsou hranatá černá drsná semena. Po dozrání je vnitřek plodu dutý. Z jarních výsevů rostlina plodí v srpnu až září.

 

Nároky

Rostlinu je vhodné vysazovat pokud možno na jižní stranu k plotům nebo jiným oporám, po kterých se může pnout. Je náročná na živiny a na zálivku, bez jejich dostatku nebude dobře plodit. K pěstování vyžaduje propustnou  půdu bohatou na humus.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist