Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Epithelantha micromeris SB 56 Sierra Caballo mtn. Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Epithelantha micromeris SB 56 Sierra Caballo mtn. Balení obsahuje 20 semen

Kaktus Epithelantha micromeris SB 56

Kaktus Epithelantha micromeris SB 56

Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
18
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen

 

Popis

Kaktus Epithelantha micromeris SB 56 pochází z USA - Arizona (Santa Cruz a Cochise County) Nové Mexiko (Hildago a Sandoval Co, Od Sierry a Chaves po Eddy Co), západní Texas, Mexiko (severní Chihuahua). Roste od 500 do 1800 metrů v nadmořské výšce. Nabízený kaktus pochází z konkrétního naleziště SB 56 Sierra Caballo mtn.. Rozšířený je v pouštních pastvinách a lesích. Roste na štěrbinách, hrubém štěrku, útesech, substrátech sedimentárních vápenatých hornin (zřídka vyvřelých) na kopcích a hřebenech v poušti Chihuahuan. Tyto kaktusy se běžně vyskytují v malých shlucích, protože semena padají poblíž. Také vítr, déšť a divoká zvěř pomáhají s šířením semen. Druh má výjimečně velký areál rozšíření, vysoký počet jedinců a nízkou ohroženost. Je to miniaturní kulovitý kaktus, vzpřímený, nevětvený nebo v malých shlucích, nezasazený hluboko do substrátu, celkově vypadá popelavě šedý a poměrně drsný. Lodyha nečleněná, většinou kulovitá nebo obovoidní, vzácně válcovitá, často plochá s prohnutým středem, 1 - 5(-9)cm vysoká a do 2 - 4 (-7,5)cm v průměru, občas i více; povrch zcela zakrytý trny. Hlízy četné, nesplývají v žebra, polokulovité nebo krátce válcovité, velmi nízké, ca. 1(-3) mm dlouhé uspořádané v těsných spirálách kolem rostliny. Areoly malé na špičkách hlíz, 1 mm dlouhé, téměř kruhové, eliptické, když jsou roztažené květem nebo plodem, v mládí mírně vlnité, pouze na pohlavně zralém vrcholu stonku hojně vlnité; chybí areolární žlázy. Ostny 20 - 35(-40) bílé až popelavě šedé 2 - 5 mm dlouhé, na bocích stonků přitisknuté, rovné, teretní, štíhlé, neškodné, v 1 - 3 nad sebou. Horní radiály na mladých tuberkulách jsou delší a sbíhají se přes vrchol, horní polovina nakonec odpadá. U plně dospělých rostlin jsou distální části nejdelších trnů opotřebované, přičemž vrchol rostliny je pokryt krátkými, neškodnými trny. Květ nenápadný, nálevkovitý, denní, nesený na vrcholu rostliny. Viditelná pouze částečně otevřená, vzdálená část, sotva vyčnívají nad vlnu zakrytou delšími trny na vrcholu stonku. Vnější okvětní lístky celistvé nebo řídce eroze-fimbriátové; vnitřní okvětní lístky 5 - 8 na květ, růžové až bílé (vzácně žluté). Plody neopadavé, jasně červené, tenké, úzce válcovité, 3 - 20 × 2 - 3(-5) mm, slabě šťavnaté, brzy zasychající a papírovité, hladké, chybí dužnina. Semena načernalá, šikmo polokulovitá, síťovaná, v průměru 0,5 - 1,5 mm.

 

Výška

Výška kaktusu 1 - 5(-9)cm, 2 - 4 (-7,5)cm v průměru.

 

Květ

V únoru až dubnu kvete světle růžovými květy, které se mění na úzké, válcovité, červené plody.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem na kaktusy. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami 5-12 °C. Mrazuvzdornost se pohybuje okolo -12°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist