Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Ancistrocactus brevihamatus Val Verde Tx. Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Ancistrocactus brevihamatus Val Verde Tx. Balení obsahuje 20 semen

Ancistrocactus brevihamatus

Ancistrocactus brevihamatus

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
19
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen.

 

Popis

Kaktus Ancistrocactus brevihamatus Val Verde Tx. pochází z oblastí v USA, jižní Texas (Edwards Plateau of Texas v okresech Bandera, Edwards, Kerr, Kimble, Kinney, Real, Uvalde a Val Verde). Nadmořská výška300 - 1300 m nad mořem. Roste na štěrkových pláních, skalnatých vrcholcích a nivách, na otevřených plochách pouze s travnatým porostem a roztroušenými duby a jalovcem, často poněkud chráněné skalami. Půda je mělká, štěrkovitá a hlinitá, často na vápencových sedimentech a mírně zásaditá. Je to malý hluboce usazený kaktus, který žije 10 a více let, ale velcí jedinci mohou být i 50 let staří. Rostlina je obvykle solitérní a relativně podobná nadzemnímu příbuznému Sclerocactus brevihamatus aubsp. tobuschii, ale kaktus Tobusch má hákovité ostny. Kořeny: Krátký centrální kůlový kořen se spoustou jemných vláknitých, difúzních kořenů. Stonek kulovitý, nevětvený, zploštělý, polokulovitý nebo vejčitý, často nenápadný, tmavě zelený až šedozelený, (3-)5 - 10(-15) cm vysoký, (1-)5 - 8(-15) cm v průměru. Stonky nezralých exemplářů nejsou pokryty ostny. Žebra 10 - 12 zcela rozdělených na hlízy. Hlízy: 5-12 mm vysoké s mělkými vlnitými rýhami na horní straně po celé jejich délce. Areoly téměř kruhové s krátkou bělavou vlnou. Středové trny 1 - 5 (většinou 4), bělavé, nažloutlé, někdy červeně zakončené, stářím šedivé, pokryté mikroskopickými trichomy, nahoře dva ve tvaru V (často s 1 nebo 2 extra menšími středy), 20 - 45 cm dlouhé, jednoduché, nejspodnější jeden přímý, vodorovně prodloužený, mírně zploštělý, často zahnutý, 22 - 30(45) mm dlouhý. Radiální trny 7 - 9(-14), bílé nebo šedavé, rovné, jehlovité, nepravidelně rozprostřené nebo přisazené, kulaté, 10 - 20 mm dlouhé. Květy nálevkovité, nenápadné, od adaxiálního okraje areolů k vrcholu rostliny, 2,5 - 3 cm dlouhé, 2,5 - 4 cm v průměru, plně se otevírají, nazelenalé, zelenavě bílé až světle žluté až krémově bílé s fialovým nádechem, často s červenohnědými středovými proužky. Vlákna a prašníky nažloutlé. Stigmatické laloky zelené, žluté, bělavé nebo (vzácně) červenofialové. Plody protáhlé vejčité, tenkostěnné, asi 1,5 - 3 cm dlouhé, 1 - 1,5 cm široké, růžovozelené, téměř holé. Semena ledvinovitá, 1,7 - 2 mm dlouhá, tmavě červenohnědá až černá a lesknoucí se.

 

Výška

(3-)5 - 10(-15) cm vysoký, (1-)5 - 8(-15) cm v průměru.

 

Květ

Nazelenalé, zelenavě bílé až světle žluté až krémově bílé s fialovým nádechem, 2,5 - 3 cm dlouhé, 2,5 - 4 cm v průměru.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 - 12°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -4°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist