Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Echinocereus engelmannii v. fasciculatus Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Echinocereus engelmannii v. fasciculatus Balení obsahuje 20 semen

Echinocereus engelmannii v. fasciculatus

Echinocereus engelmannii v. fasciculatus

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
20
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen.

 

Popis

Kaktus Echinocereus engelmannii v. fasciculatus má široký rozsah v jižních USA (Arizona, Západní Nové Mexiko) a severním Mexiku (Chihuahua a Sonora). Vyskytuje se nadmořských výškách od (30-)600 do 1000 (-2100) metrů nad mořem. Roste v sonorských pouštních křovinách vysoké pláně Arizony a také v polopouštních pastvinách a vnitrozemských chaparralech v rovinatých až strmých kaňonsidech na chudých, skalnatých půdách. Tvoří poněkud otevřené shluky s 5 až 20 (-30) hlavami. Stonek válcovitý až protáhlý, většinou vzpřímený, zelený, (5-)15 - 45 cm vysoký, 4 - 8(-10) cm v průměru. Žebra 8 - 10(-15), nejsou výrazně tuberkulovitá, hřebeny mírně zvlněné. Areoly kruhové 10 - 15 mm od sebe. Ostny nezakrývající stonek, obvykle rovné, jednotlivé ostny se širokými zónami různých barev: žlutavé, červenohnědé nebo šedé až černé nebo bílé až černé, přecházející do šeda. Středové trny obvykle jednotlivé (nebo někdy 2 až 4, z nichž jeden je delší), šedé až tmavě hnědé s tmavšími špičkami, v pravém úhlu ke stopce, jdoucí nahoru na špičkách stopky, 2,5 - 8 cm dlouhé. Radiální trny (7-)11 - 13(-15) kratší, 5 - 20 mm dlouhé. Květy vyrůstají na horní části stonku, široce nálevkovité, růžové až purpurové nebo červenofialové, 5- 6,5 cm dlouhé i v průměru. Plody zelené, kulovité, dužnaté, 2 - 3 cm v průměru, dozráváním červenají. Ovoce je jedlé (pokud se k němu dostanete přes ostny). Říká se, že chutná jako jahody a snadno ji jedí ptáci a hlodavci.

 

Výška rostliny

Výška bývá (5-)15 - 45 cm, průměr 4 - 8(-10) cm.

 

Květy

Růžové až purpurové nebo červenofialové, 5- 6,5 cm dlouhé i v průměru.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku (velká citlivost na přelití, proto je nutné opatrné zalévání) a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami nejméně 5°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 20 - 25 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

  

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist