Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Copiapoa coquimbana Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Copiapoa coquimbana Balení obsahuje 20 semen

Copiapoa coquimbana

Copiapoa coquimbana

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
19
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

  

Popis

Kaktus Copiapoa coquimbana pochází jižně od oblasti rodu Copiapoa (od kopců kolem pobřežních měst Coquimbo a La Serena v provincii Coquimbo) Chile. Roste na písčitých nebo štěrkových půdách v sukulentní vegetaci a pouštních křovinách. Nabízený kaktus pochází z konkrétního naleziště nad La Serena směr Vallenar. Copiapoa coquimbana je silně ostnatý kaktus, který se energicky větví od základny a tvoří velké trsy nebo polštáře o šířce 1 m a výšce 60 cm složené z několika stovek hlav. Jde o vysoce variabilní taxon s několika více či méně podobnými formami, které lze označit za geografické variety. Lodyha podlouhle kulovitá, relativně měkká, 7 - 15 cm v průměru, světle až jasně zelená nebo modravě zelená a korunovaná hustou hmotou dlouhé bílé vlny, zejména v době květu. Žebra 10 až 20 silně tuberkulovitých, zvláště u mladých jedinců. Hlízy se zaobleným, zvýšeným okrajem a širokou základnou. Areoly apikální, konvexní, v mládí pokryté krátkou vlnou, později lysé, o průměru asi 5 - 10 mm a 0,5 - 2 cm od sebe. Radiální trny 5 až 10, silné, 1 - 5 cm dlouhé, poměrně štíhlé nebo mírně zakřivené, vodorovné, směřující ven, zúžený úhel ke středovému trnu, medově jantarové, hnědé nebo černé, s věkem šedivějící. Centrální trny chybí nebo je jen jeden nebo dva silnější 3 - 6 cm dlouhé. Květy na vrcholu, otevřené v noci, voňavé, zvonkovité, 2,5 - 5 cm dlouhé, vyrůstají ze středu bílé vlny na vrcholu. Vnější segmenty periantu jsou lineární červenožluté nebo nazelenalé. Vnitřní segmenty jsou široké, tupé a žluté s jemným červeným středním pruhem. Plod asi 15 mm v průměru červenohnědý. Semena 2 x 1,5 mm nelesklá, povrch s nízkými a zaoblenými hrbolky.

 

Výška rostliny

Ve své domovině dosahuje výšky až 60 cm složené z několika stovek hlav, 7 - 15 cm průměr jednotlivých stonků.

 

Květy

Červenožluté nebo nazelenalé, 2,5 až 5 cm dlouhé.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -2°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

  

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist