Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Notocactus ibicuensis HU 499 Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Notocactus ibicuensis HU 499 Balení obsahuje 20 semen

Notocactus ibicuensis HU 499

Notocactus ibicuensis HU 499

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
20
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

  

Popis

Kaktus Notocactus ibicuensis HU 499, známý také jako Notocactus glaucinus var. ibicuiensis byl převeden, stejně jako všechny druhy Notocactusů, do rodu Parodia, ale rostlina ze které jsou tato semena byla označena starším názvem a protože se stále diskutuje o oprávněnosti tohoto převedení, uvádíme název kaktusu ze kterého jsou semena tak jak byl původně označen. Notocactus ibicuiensis HU 499 pochází z naleziště Guacu Boi, Alegrete, ve státě Rio Grande do Sul, v Brazilii. Druhové jméno ibicuiensis dostal kaktus podle řeky Rio Ibicui, u které byl poprvé sbírán. Stonek roste zpočátku osamoceně, později však odnožuje, je kulovitého až hruškovitého tvaru s temenem mírně prohloubeným. Výška je 9 - 12cm a průměr 7 - 10cm. Epidermis olivově zelené až nachově zelené barvy. 12 - 14 mírně stočených žeber nesoucí kruhovité aeroly s bílou vlnou, které jsou od sebe vzdáleny 5mm. Otrnění je tvořeno z asi 10ti paprskovitě rozložených, přilehlých a rovných okrajových trnů, přibližně 1cm dlouhých, v barvě bílé až jantarové a 3mi rovnými nebo mírně zakřivenými středovými trny, v podobné barvě jako okrajové, přičemž 1 z nich je výraznější, dlouhý až 17mm a tmavší. Nálevkovité květy vyrůstají blízko středu temene v krásně zlatožluté barvě. Jsou 5cm dlouhé a 6cm široké. Květní lůžko s bílou vlnou a hnědými štětinami. Okvětní lístky kopinaté, na vnějších u špičky a na středním proužku načervenalé. Blizna karmínová. Plod je oválného tvaru, barvy olivově zelené se světle hnědou vlnou a tmavě hnědými krátkými štětinami a o velikosti 1cm na délku a 0, 5cm na šířku. Semena zvonovitá, černá, okolo 1mm velká.

 

Výška rostliny

9 - 12cm a průměr 7 - 10cm.

 

Květ

Nálevkovitý, zlatožlutý, 5cm dlouhý a 6cm široký. Květní lůžko s bílou vlnou a hnědými štětinami. Okvětní lístky kopinaté, na vnějších u špičky a na středním proužku načervenalé. Blizna karmínová.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 - 15°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

  

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist