Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Matucana weberbaueri Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Matucana weberbaueri Balení obsahuje 20 semen

Matucana weberbaueri

Matucana weberbaueri

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
96
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen

 

Popis

Kaktus Matucana weberbaueri je známý z jedné lokality mezi Balsas a Chachapoyas, na západní straně Rio Maranon v departementu Amazonas v Peru. Tento druh roste v nepřístupné krajině a je pravděpodobné, že existuje více populací. Nadmořská výška výskytu je (1200-)2000 a 2500 metrů nad mořem. Tento druh roste v horských orientálních lesích na vlhkých substrátech a je obvykle samotářský. Je předmětem nelegálního sběru, který způsobuje neustálý pokles populace. Matucana weberbaueri je nízký, vytrvalý kaktus hustě pokrytý zlatožlutými ostny. Tato rostlina je možným východním příbuzným Matucana aurantiaca, liší se však četnějšími ostny (25-40) a malými květy. Rostliny jsou obvykle osamocené nebo tvoří jen několik odsazení kolem základny. Stonek je propadlý až poněkud válcovitý (zejména při pěstování), zelený 10-12(-15) cm široký, kolem 7 cm vysoký, zřídka až 20 cm. Žebra jsou v počtu 18-30, s příčnými hřebeny, hlízy jsou kuželovité. Areoly jsou na špičce hlíz, krémově bílé, spíše blízko u sebe (až 1 cm od sebe), kulaté až široce eliptické, 7 mm dlouhé a 5 mm široké. Trnů je od 25 do 40, jsou zlaté až tmavě hnědé, časem zčernalé, nerozlišené na středové a radiální, rovné, jemně jehlicovité, až 5 cm dlouhé. Květy jsou citronově žluté až oranžové, štíhlé trubkovité, rovné až mírně šikmé 5,5-6 cm dlouhé a 3 cm v průměru. Vaječník a květní trubka je zelenožlutá, o průměru menším než 8 mm, nesoucí kopinaté ostré šupiny, tyto bez (nebo s velmi malým počtem) chlupů v axillách. Plody jsou oválné, zelené a červené, až 13 mm dlouhé a 8 mm v průměru pokryté malými šupinami. Semena jsou asi 1 mm silná a 1,2 až 1,8 mm dlouhá.

 

Výška rostliny

Asi 7 cm a 10 - 12(-15) cm široký.

 

Květ

5,5 - 6 cm dlouhý a 3 cm v průměru, citronově žlutý až oranžový.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou a mírnou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami okolo 10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist