Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Lobivia backebergii R 465 Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Lobivia backebergii R 465 Balení obsahuje 20 semen

Lobivia backebergii

Lobivia backebergii

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
15
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen

  

Popis

Kaktus Lobivia backebergii R 465 (nebo také Echinopsis backebergii) pochází z oblastí Jihovýchodní La Paz (Bolívie) až po Ayacucho, Cusco a Huancavelica (Peru), kde se vyskytuje ve výškách 3200-4000 metrů nad mořem. Roste ve vysoké nadmořské výšce v peruánských oblastech v rozšířené vegetaci Puna. Klimatické podmínky jsou suché, s řídkými dešti. Během období sucha mají těla rostlin tendenci se zatahovat a schovávat se do země. Lobivia backebergii je malý druh s nápadnými jasně zbarvenými květy. Je velmi variabilní a dostal mnoho jmen (jako většina Lobivia) s několika kontroverzními odrůdami a poddruhy. Jedná se o kulovitou vytrvalou sukulentní lodyhu, která roste jednotlivě, ale na bázi bohatě raší. Starší rostliny mohou tvořit rohože. Stonek je zprvu kulovitý, stárnutím se mění ve válcovitý, průměr je asi 4-5(-7) cm. Barva je světle zelená až šedozelená. Koruna je poněkud propadlá. Ostrých žeber je 13-19, jsou více či méně spirálovitě vroubkovaná. Areoly jsou oválné, na počátku s matně bílou plstí, vzdálené 1-1,5 cm. Trnů bývá 1-11 proměnných, nepravidelných, ne vždy rozlišených jako středové a radiální. Radiálních trnů je 3-7(-11), jsou asi 4-50 mm dlouhé, tenké, dozadu zahnuté, zprvu světle červenohnědé, žluté popř. jantarové, později šedé, na špičce někdy hákovité. Středové trny nebývají žádné nebo je někdy 1 tlustší asi 1 až 3 cm dlouhý, tmavší s černou špičkou. Květy jsou velké, denní, nesené bočně u špiček stonku, nálevkovité, velmi barevné, světle až tmavě karmínově červené nebo fialové, často s namodralým leskem a bílým hrdlem, 4-9 cm dlouhé, 7,5-9 cm v průměru. Trubka relativně štíhlá o průměru 4-7 mm. Plod je asi 1,5 cm dlouhý, tříslově zelený až hnědočervený, polosuchý, svisle nebo vodorovně štěpený. Semena jsou poměrně velká, černá, jemně drsná.

 

Květy

4-9 cm dlouhé, 7,5-9 cm v průměru, světle až tmavě karmínově červené nebo fialové, často s namodralým leskem a bílým hrdlem.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku, dobré odvětrávání a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10°C. Krátkodobě v suchu mrazuvzdorný do -5°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek). Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

  

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist