Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Islaya Grandiflora IDD 190 Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Islaya Grandiflora IDD 190 Balení obsahuje 20 semen

Islaya Grandiflora IDD 190

Islaya Grandiflora IDD 190

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
17
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

Popis

Kaktus Islaya grandiflora IDD 190 nebo také Islaya islayensis v. grandiflora pochází z oblasti Severní Chile podél pobřeží až po jižní Peru (jižně od Limy). Roste ve velmi suchých pouštních oblastech na minerálních, sterilních aluviálních sedimentech, písečných dunách a exponovaných větrných svazích nad Tichým oceánem, kde téměř nikdy neprší a kde je po mnoho dní v roce jediným zdrojem vlhkosti hustá mořská mlha. Je to malý kaktus s velmi vlnitými areolami a tmavými roztaženými ostny. Je skutečně velmi variabilní a dostal mnoho jmen, ale z terénních prací je jasné, že různé divoké populace tvoří jeden, ale mnohotvarý druh. Tělo je kulovité až krátce válcovité, šedozelené, 5 až 15 cm vysoké (výjimečně až 70 cm), 5-10 (-20) cm v průměru. Vrchol je hustě vlnitý. Žeber je (12-)19 - 21(-25), jsou nízká a tupá a více či méně tuberkulovitá. Areoly jsou velké, nápadně vlnité, se smetanově bílou až šedohnědou plstí. Středových trnů je 4 až 7, jsou silné, 12-16 mm dlouhé. Radiálních trnů je 12 až 22, jsou kratší, paprsčité, (1-)6 - 10 mm dlouhé. Květy jsou široké nálevkovité, žluté, 1,5 - 4 cm dlouhé. Plod je až 5 cm dlouhý, kyjovitý, balónovitý, narůžovělý až červený, v dospělosti nafouknutý. Semena jsou široce oválné.

  

Výška rostliny

Obvykle 5 – 15(70)  cm vysoký a 5 – 10(20) cm široký.

 

Květy

Žluté, 1,5 - 4 cm dlouhé.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou a mírnou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami okolo 10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat. 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist