Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Islaya copiapoides IDD 185 Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Islaya copiapoides IDD 185 Balení obsahuje 20 semen

Islaya copiapoides

Islaya copiapoides

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
15
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

Popis

Kaktus Islaya copiapoides IDD 185 nebo také Eriosyce islayensis roste v Rio Ocoña až Camana na jižním pobřeží Arequipy uprostřed území Islaya v Peru. Vyskytuje se v nadmořských výškách 100 - 300 metrů nad mořem. Roste společně s Haageocereus decumbens ve velmi suchých pouštních oblastech, kde téměř nikdy neprší a kde se do vnitrozemí snáší jen občasná mořská mlha. Je to malý kulovitý až válcovitý kaktus s velmi vlnitými areolami a temně se rozšiřujícími ostny, je skutečně velmi variabilní a dostal mnoho jmen, ale z terénních prací je zřejmé, že různé divoké populace tvoří jediný, ale mnohotvárný druh. Tělo je šedozelené, 5 až 40 cm vysoké (nebo delší) a má 5 až 20 cm v průměru. Žeber je 19 až 25, jsou nízká a tupá. Areoly jsou velké, velmi vlnité, s šedohnědou plstí. Ostny mají proměnlivé zbarvení, hnědé až leskle černé, stárnutím šednou. Středové trny jsou silné, je jich 4 až 7 a jsou 12 - 16 mm dlouhé. Radiálních trnů je 12 až 22, jsou kratší, paprsčité, (1-)6 - 10 mm dlouhé. Květy jsou 1,5 - 4 cm dlouhé i v průměru, jsou široce nálevkovité, žluté, vnější okvětní úkrojky bývají často načervenalé. Plod je až 5 cm dlouhý, kyjovitý, balónovitý, narůžovělý až červený. Semena jsou široce oválná.

 

Výška rostliny

5 - 40 cm s průměrem až 5 - 20 cm.

 

Květ

1,5 - 4 cm dlouhý, žlutý.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou a mírnou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami okolo 10°C. Krátkodobě v suchu mrazuvzdorný až do -10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist