Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Ferocactus setispinus SB 551 Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Ferocactus setispinus SB 551 Balení obsahuje 20 semen

Ferocactus setispinus

Ferocactus setispinus

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
94
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen.

  

Popis

Kaktus Ferocactus setispinus SB 551 nebo také Thelocactus setispinus nebo Hamatocactus setispinus pochází z  USA, jižního Texasu (okresy Cameron, Hidalgo a Starr) a severního Mexika (Coahuila, Nuevo León a Tamaulipas). Vyskytuje se v nadmořských výškách do 550 m. Je poměrně variabilní a má nejméně 30 vědeckých synonym, z nichž žádné není uznáváno. Velikost stonků se liší od jedné populace k druhé a extrémní formy jsou jistě velmi odlišné. Vzrůst je osamělý, zřídka raší blízko základny a vytváří 2 - 3 větve, ale někdy tvoří velké shluky, často se rozvětvující nebo pučící nahoře. Lodyhy jsou 7 - 15(30) cm vysoké, a mají 5 - 9 cm v průměru, kulovité až protáhle kulovité, v mládí později válcovité, žlutozelené až matně modrozelené. Žeber je 12 - 15, jsou více či méně šikmá nebo zkroucená, tenká, vysoká, na okraji zvlněná, ne tuberkulovitá 1 - 2 mm široká, 14 - 18 mm vysoká. Areoly jsou 5 - 9 mm dlouhé, 2 - 3 mm široké, 20 mm od sebe. Radiálních trnů je 9 až 17, jsou štíhlé, často 4 cm dlouhé, některé bílé, jiné nahnědlé, paprsčité, rovné, dlouhé 9 - 24 mm. Centrální trny jsou v počtu 1 - 3, jsou delší než radiální, z toho jeden, žlutavě bílý až červený, vzpřímený, hákovitý, dlouhý 16 - 27 mm. Květy jsou radiální, 4 - 5(7) cm dlouhé, 3 - 4 cm v průměru, žluté, se sytě červeným středem. Plod je kulatý až vejčitý, červený s bílou dužninou, 8 - 15 mm dlouhý, 10-14 mm v průměru, šupinatý, téměř holý, ve zralosti dužnatý, neopadavý. Semena jsou 1,2 - 1,7 mm dlouhá, mají 0,5 - 0,8 mm v průměru, jemně tuberkulovitá.

 

Výška rostliny

7 - 15(30) cm, 5 - 9 cm v průměru.

 

Květy

4 - 5(7) cm dlouhé, 3 - 4 cm v průměru, žluté, se sytě červeným středem.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami okolo 8 - 10°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -5°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

  

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist