Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Eucalyptus spathulata - Blahovičník Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Eucalyptus spathulata - Blahovičník Balení obsahuje 20 semen

Eucalyptus spathulata

Eucalyptus spathulata

Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
81
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen

 

 

Popis

Eucalyptus spathulata (blahovičník) je stálezelený okrasný jednokmenný kompaktní strom nebo vícekmenný keř vyskytující se v západní Austrálii, kde roste v těžké hlinité nebo jílovité půdě a obvykle v nízko položených oblastech. Dřevo stromu je tvrdé, světle hnědé barvy a dá se použít jako palivové nebo pro řemeslné účely. Kůra je hladká, šedá nebo hnědošedá, obvykle se odlupuje v šupinách, což vytváří hezkou barevnost, neboť nově odhalená kůra je obvykle hnědošedá, červenohnědá, měděná nebo lososová často s lesklým, kovově bronzovým nebo měděným leskem. Listy jsou v dospělosti uspořádány střídavě, cca 6 cm dlouhé, úzce kopinaté, žláznaté, barvy šedozelené až modrozelené. Květenství vyrůstá z paždí listů na nevětvené stopce a je tvořeno skupinami ze 3 – 7 poupat, která jsou načervenalá, oválná až vřetenovitá, s rohovitým nebo kuželovitým operkulem dvakrát až třikrát delším než květinový pohár. Samotné květy jsou bílé nebo krémové. Plodem je dřevnatá miskovitá až kuželovitá tobolka.
Tento druh eukalyptu má krásnou vícebarevnou kůru se zajímavými načervenalými poupaty a bílými či krémovými květy, což vytváří líbivé kontrasty lahodící oku. Proto se u nás pěstuje jako okrasný.

 

Výška rostliny

Ve svojí domovině dosahuje výšky 8 – 12 m.

 

Květ

Květenství vyrůstá z paždí listů na nevětvené stopce, je tvořeno  skupinami ze 3 – 7 poupat, která jsou načervenalá, oválná až vřetenovitá, s rohovitým nebo kuželovitým operkulem dvakrát až třikrát delším než květinový pohár. Samotné květy jsou bílé nebo krémové.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje slunné nebo poloslunné místo. Výborné je letnění. Půdu preferuje těžkou hlinitou nebo jílovitou, ale uspěje ve většině půd. Tolerantní k suchu i záplavám. Minimální teplota v zimním období je kolem 5 °C, proto venkovní přezimování v naší zeměpisné šířce není možné i když snese krátkodobý mráz až do -5 °C. Rostlina nesnáší fosfáty.

 

Výsev a klíčení

Vyséváme na povrch propustného substrátu pod sklo. Substrát udržujte mírně vlhký. Optimální teplota pro klíčení je přibližně 18 - 22 °C. Po vyklíčení a narostení alespoň čtyř lístků přesadíme i s kořenovým balem do samostatné nádoby.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist