Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Maclura tinctoria - Maklura barvířská Balení obsahuje 10 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Maclura tinctoria - Maklura barvířská Balení obsahuje 10 semen

Maclura tinctoria - Maklura barvířská

Maclura tinctoria - Maklura barvířská

 
 
Naše cena s DPH:
10 Kč
Naše cena bez DPH:
8,70 Kč
Cena v cizí měně:
0,43 Euro
Množství:
69
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 10 semen

 

 

Popis

Maclura tinctoria, česky Maklura barvířská je opadavá rostlina, rostoucí někdy jako keř, ale častěji se stává stromem. Nachází se v oblasti Argentiny Paraguaye, Karibiku až přes Střední Ameriku do Mexika. Jeho špinavě sírožluté, velice tvrdé dřevo, zejména jádro, obsahuje žluté barvivo, které se používá k obarvení vlněných a bavlněných látek. Tímto barvivem se např. barvily do khaki zbarvení uniformy amerických vojáků během první světové války, ale znali je už i Mayové.
Strom obvykle dorůstá výšky 15 - 30 m s hustou a rozložitou korunou. Borka je rovná a válcovitá, může mít 30 - 60 cm v průměru a je odolná vůči hmyzu. Nové větve jsou vybaveny trny. Listy jsou oválné a na okraji zoubkované. Maklura barvířská je dvoudomá, tudíž k oplození je třeba mít samičí i samčí rostlinu. Prašníkové květy jsou směstnány do žlutozelených jehněd. Plody produkují pouze samičí rostliny a jsou zdužněním okvětních lístků podobné moruším, což není podivné, protože jsou ze stejné čeledě rostlin. Tvar kulovitý s jakoby vyrůstajícími krátkými vlásky, asi 2 cm v průměru. Barva plodů je zelená, při plném dozrání zelenavě žlutá. Dužina rosolovitá a sladce chutnající se dá jíst syrová nebo i ve formě šťáv a sladkostí.
Maklura barvířská má široké využití, jak už kvůli barvivu, sladkým plodům, tak určitě i kvůli svému půvabu a proto se pěstuje také jako okrasná dřevina.

 

Výška rostliny

Ve svojí domovině 15 – 30 m.

 

Nároky

Rostlina má ráda teplé slunné stanoviště. Preferuje vlhkou půdu, ale uspěje na většině půd. Je mrazuvzdorná do -3 °C.

 

Výsev a klíčení

Semena na několik hodin namočte. Následně vyséváme do propustného substrátu cca 1 cm pod povrch. Klíčíme při teplotě 20 - 25 °C. Klíčení probíhá po dobu 30 – 45 dnů.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist