Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Cercis siliquastrum - zmarlika Jidášova Balení obsahuje 9 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Cercis siliquastrum - zmarlika Jidášova Balení obsahuje 9 semen

Cercis siliquastrum - zmarlika Jidášova

Cercis siliquastrum - zmarlika Jidášova

 
 
Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
32
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 9 semen

 

 

Popis

Cercis siliquastrum, česky nazývaná zmarlika Jidášova nebo zmarlika luštinatá anebo také Jidášův strom, je nádherný jednodomý opadavý strom (u nás roste spíš jako keř) pocházející ze středomoří. Spojitost jména s biblickým Jidášem Iškariotským má strom podle legendy tím, že právě na něm ukončil Jidáš svůj život po zradě Ježíše a původně bílé květy se, dle legendy, hanbou zbarvily do červena. To je ovšem jen pověst a ve skutečnosti je to zřejmě jen zkomolenina francouzského Arbre de Judée znamenajícího strom judejský, odkazující na oblast výskytu.
Cercis siliquastrum je vysoký při optimálních podmínkách až 10 m, u nás je však menší a to asi 2 – 5 m. Má tmavošedou kůru. Listy jsou srdčité nebo ledvinité, řapíkaté, 7 – 12 cm dlouhé, barvy světle zelené, jenž na podzim zežloutnou. Řapík je načervenalý. Nejzajímavější a nejkrásnější jsou květy objevující se na jaře ještě před listy. Rostou přímo z kmene a větví (označováno jako kauliflorie) a vytvářejí svazečky po 3 – 7 fialovorůžových kvítků s motýlovitou korunou dlouhou až 15 mm. Plodem jsou převislé, do fialova zbarvené lusky, 7 – 10 cm dlouhé. Není bez zajímavosti, že i když se Cercis siliquastrum pěstuje především jako okrasná dřevina, je možné její květy i plody konzumovat. Třeba květy mají mírně nakyslou chuť a používají se k zdobení salátů, poupata se nakládají a plody se jedí ještě jako zelené lusky a to čerstvé či vařené.
Dojem z pohledu na kvetoucí zmarliku Jidášovu je ohromující a doslova prozáří každou zahradu.

 

Výška rostliny

Při optimálních podmínkách až 10 m, u nás jen asi 2 – 5 m. 

 

Květ

Přímo z kmene a větví vytváří svazečky po 3 – 7 fialovorůžových kvítcích s motýlovitou korunou dlouhou až 15 mm.

 

Nároky

Rostlina má ráda teplé slunné stanoviště, chráněné před přímým zimním větrem. Na zeminu je nenáročná, preferuje půdu výživnou a hlubokou, dobře odvodněnou, ale snese i sušší, písčitou až vápenitou. Nesnáší přesazování. Víceleté rostliny jsou plně mrazuvzdorné až do -23 °C, ale v mládí je třeba chránit kořeny listím. Snadno namrzá, mladá rostlina však dobře regeneruje.

 

Výsev a klíčení

Semena namočte na 24 hodin do vlažné vody. Po uplynutí této doby dejte semena stratifikovat na dobu 6 - 12 týdnů při teplotě 2 – 5 °C. Jakmile je stratifikace ukončena, zasaďte semena do propustného substrátu cca 1 – 2 cm hluboko.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist