Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Thelocephala odieri var. pajonalensis z oblasti Caleta Del Medio Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Thelocephala odieri var. pajonalensis z oblasti Caleta Del Medio Balení obsahuje 20 semen

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
95
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Thelocephala odieri var. pajonalensis byl převeden do rodu Eriosyce, s čimž ovšem mnoho odborníků nesouhlasí, ale dočkal se i mnoha jiných jmen např. Echinocactus, Neoporteria, Chilenia, Neochilenia, u nás Chileorebutia díky A. V. Fričovi. Naše semena jsou z rostliny označené názvem rodu Thelocephala, proto jej necháváme. Pochází z Chile ze zátoky Caleta Del Medio (poušť Atacama).

Jméno Thelocephala je složené z řeckého thele (bradavka) a kefale (hlava) a znamená s bradavčitou hlavou. Druhové odieri nese po pařížském bankéři, ale především pěstiteli kaktusů Jamesi Odierovi a varietní jméno pajonalensis pochází z bolivijského Rio Pajonal.

Bohužel žádné další informace o Thelocephala odieri var. pajonalensis nemáme, proto následuje popis Thelocephala odieri ze které vychází: Thelocephala odieri má stonek ploše kulovitý s průměrem 3 – 5 cm, který roste rovně k půdě nebo se často v době sucha scvrkává zpět do země. Epidermis olivově zelená, vlivem slunce až červenohnědá. Žebra v počtu 18 – 21, málo zřetelná, spirálovitě rozložená do malých tuberkul nesoucí vmáčklé areoly. Otrnění se skládá z 6 – 12 okrajových trnů o délce 2 – 5 mm, které jsou rozložené, nažloutlé, později později šedivějící až šedobílé a 1 nebo také žádným středovým trnem. Nálevkovité květy se tvoří na vrcholu, jsou 3 – 4 cm dlouhé a 2 – 3 cm široké. Okvětní lístky světle zbarvené - bělavé, žluté, narůžovělé nebo oranžové, s purpurovým středním proužkem. Nitky bílé, prašníky citrónově žluté a s načervenalými rameny blizny. Plod je červený pokrytý štětinami s černými semeny.

 

Květ

Nálevkovitý, 3 – 4 cm dlouhý a 2 – 3 cm široký. Okvětní lístky světle zbarvené - bělavé, žluté, narůžovělé nebo oranžové, s purpurovým středním proužkem. Nitky bílé, prašníky citrónově žluté a s načervenalými rameny blizny.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami nejméně 5°C. Krátkodobě v suchu mrazuvzdorný do -10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist