Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Notocactus ottonis var. cacapavanus HU 11 Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Notocactus ottonis var. cacapavanus HU 11 Balení obsahuje 20 semen

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
98
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Notocactus ottonis var. cacapavanus je varieta kaktusu Notocactus ottonis. Polní číslo HU 11 značí, že rostlina ze které jsou tato semena patří ke jménu Leopoldo Horst, později, Kurt-Ingo Horst a je z naleziště v Brazílii, ve státě Rio Grande do Sul, kde u obce Cacapava do Sul leží hora jménem Pedra do Segredo  (Kámen tajemství, který má tvar gigantické gorilí hlavy).

Rod Notocactus byl převeden do rodu Parodia, ale rostlina ze které jsou tato semena, byla označena starším názvem a protože se stále diskutuje o oprávněnosti tohoto převedení, uvádíme název kaktusu ze kterého jsou semena tak jak byl původně označen.

Druhové jméno ottonis nese na počest vyznamného autora popisů a berlínského inspektora botanické zahrady Friedricha Christopha Otta.

O tomto kaktusu nemáme žádné bližší informace, proto následuje popis Notocactus ottonis ze které vychází: Stonek roste zpočátku osamoceně, později silně odnožuje z podzemních aerol, je kulovitého, případně válcovitého tvaru se stlačeným temenem. Průměr stonku většinou méně než 10 cm, ale může být až 15 cm a epidermis barvy zelené, postupem času ztmavne až k tmavě zelené. 6 – 12 (někdy až 15) snadno zřetelných žeber s nepříliš výraznými hrboly. Aeroly jsou vzdálené od sebe asi 1 – 1,3 cm. Otrnění je tvořeno asi 4 – 15 okrajovými trny ve tvaru hvězdy, o délce 0,5 – 3 cm a jsou barvy bělavé, žluté, světle růžové nebo hnědé. Dále 1 – 6 středových trnů, které se někdy hůře odlišují od okrajových, jsou však delší (až 4 cm), směřují dolů a barvy mohou být nažloutlé, světle až tmavě hnědé, světle růžové, červenohnědé nebo černé. Široce zvonkovité květy mají průměr asi 3,5 – 6 cm, v barvě žluté, vzácně oranžově červené. Blizna červená nebo až fialová, zřídka oranžová nebo žlutá. Okvětní trubka pokrytá bílou vlnou a štětinami. Plod tmavě zelený se štětinami, o průměru 9 – 12 mm, při dozrávání se prodlužuje. Semena černá, matná, asi 1 mm velká.

 

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 8 – 10°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -4°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek). Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist