Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Gymnocalycium castellanosii Balení obsahuje 10 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Gymnocalycium castellanosii Balení obsahuje 10 semen

Gymnocalycium castellanosii

Gymnocalycium castellanosii

Naše cena s DPH:
17 Kč
Naše cena bez DPH:
14,78 Kč
Cena v cizí měně:
0,73 Euro
Množství:
99
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 10 semen

 

 

Popis

Kaktus Gymnocalycium castellanosii pochází z naleziště v Argentině. Název Gymnocalycium je složen z řeckých slov Gymnos což znamená nahý, holý a ze slova kalix znamenající kalich, dohromady tedy nahý kalich s odkazem na skutečnost, že poupata, květy a plody jsou holé, bez chlupů a štětin, nesoucí pouze šupiny. Castellanosii nese na počest argentinského botanika Dr. Alberta Castellanosa.

Tvar je kulovitý, až ploše kulovitý, se stlačeným, plstnatým temenem a roste samostatně. Je vysoký 10 cm a v průměru až 15 cm. Epidermis matně zelená až modrozelená. Stonek má 10 – 12 plochých a širokých, zřídkakdy zvlněných žeber, rozdělených příčnými zářezy, které ovšem mohou být jen naznačené, někdy však probíhají jako hluboká příčná brázda od základny žebra k další základně žebra. Okrouhlé, v mládí hustě bíle plstnaté areoly jsou od sebe vzdáleny 10 – 25 mm a v průměru mají 5 – 10 mm. Z areol vyrůstá většinou 5 – 8 okrajových trnů a jeden, vyjímečně až tři středové. Barevně, ani délkou se neliší středové od okrajových trnů a jsou světle šedé, růžově až šedohnědé, někdy s tmavou špičkou, dlouhé 1 – 3 cm. Zvonkovité nebo nálevkovité, na hustě plstnatém temeni vyrůstající přisedlé květy jsou přibližně 4,5 cm dlouhé a široké až 4 cm, v barvě bílé až velmi světle růžové s růžovým nebo načervenalým hrdlem. Z květů vyroste zelený až modrozelený, spíše zakulacený plod, přibližně 2 cm v průměru. Semena cca milimetr velká, výrazně leskle tmavě hnědá až černá. Kaktus je nenáročný na pěstování a jeho růst je pozvolný.

 

Výška rostliny

10 cm a v průměru až 15 cm.

 

Květ

Zvonkovitý nebo nálevkovitý, přibližně 4,5 cm dlouhý a široký až 4 cm, v barvě bílé až velmi světle růžové s růžovým nebo načervenalým hrdlem.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 - 10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist