Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Notocactus sp. FS 117 Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Notocactus sp. FS 117 Balení obsahuje 20 semen

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
100
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Rod Notocactus byl převeden do rodu Parodia, ale rostlina ze které jsou tato semena byla označena starším názvem a protože se stále diskutuje o oprávněnosti tohoto převedení, uvádíme název kaktusu ze kterého jsou semena tak jak byl původně označen.
Zkratka sp. je zkratka latinského species, což znamená přírodní, dosud neurčený druh. Používá se u rostlin z přírodních lokalit, které ještě nejsou popsány (botan. název) nebo jsou prozatím nezařazené do systému na základě příbuzenské vazby k druhu.
Polní číslo FS 117 patří ke jménu Francisco Stockinger a vztahuje se k lokalitě v Brazílii, ke státu Rio Grande do Sul, východně od Macambará, Estancia Nova.

 

Rod Notocactus (Parodia) jsou kaktusy rozdílného vzhledu. Tvarem mohou být čistě kulovité, stlačeně kulovité až prodlouženě kulovité, někdy ve stáří až sloupkovité. Obvyklá výška je 5 až 20 cm. Stonek může růst osamoceně, ale může i odnožovat. Žebra tupá až zaoblená a nízká, přímá, méně často spirálovitá v obvyklém počtu 7 – 20. Mohou být skoro až rozdělená do hrbolů nebo nést výrazné meziareolové vystupující hrboly nebo brady. Otrnění je většinou jemné, jehlovité až štětinovité, v počtu 4 – 12, někdy i více. Středové trny bývají čtyři, postavené do kříže. Květy vyrůstají ze středu až po obvodu temene. Obvyklá velikost je 4 – 8 cm. Jsou vesměs žluté barvy, některé druhy mají květy v odstínech červené. Plody bobulovité, soudkovité až kyjovitě protáhlé, často s velkými zbytky květů a s větším počtem semen.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 8 – 10°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -4°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist