Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Echinocereus dasyacanthus Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Echinocereus dasyacanthus Balení obsahuje 20 semen

Echinocereus dasyacanthus

Echinocereus dasyacanthus

 
 
Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
69
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Echinocereus dasyacanthus roste na jihu USA (Texas, Arizona, Oklahoma a jižní Nové Mexiko) a severu Mexika (Chihuahua a Coahuila), obvykle ve výškách 500 – 1900 m n. m. Název Echinocereus pochází z řeckého slova Echinos, což znamená ježek a z latinského cereus – svíčka, druhové jméno dasyacanthus znamená hustě porostlý drsnými trny, nebo drsnotrnný. Stonek odnožuje a může tvořit shluky až o 20 stoncích, obvykle má však jen 2 – 3. Má vejčitý tvar, s věkem až válcovitý, délka se pohybuje mezi 10 – 20 cm a šířka je 4 – 7 cm. 15 – 20 zvlněných žeber s aerolami které jsou od sebe vzdáleny asi 3 – 5 mm. Trny se často vzájemně překrývají a mohou tvořit u některých jedinců jakoby prstence okolo stonku. Výsledkem je stonek se střídajícími se barevnými pruhy, připomínající Echinocereus rigidissimus, jen v menší intenzitě. Barva trnů je poměrně variabilní, od růžové, světle žluté, bílé nebo světle hnědé, méně často tmavě hnědé nebo fialové, s časem zešednou. Okrajové trny v počtu 16 – 24 mají délku až 10 mm. Středových trnů bývá 3 – 10 o délce až 15 mm, rozprostírající se ve všech směrech. Období květu je mezi měsícem březen a květen. Květy rostou po stranách stonku nad areoly blízko vrcholu stonku. Jsou obvykle 8 – 12 cm dlouhé a 7 – 11 cm široké. Barva květů nejčastěji žlutá se zeleným hrdlem, vnější okvětní lístky mají často tmavší nebo načervenalý středový pás. Prašníky jsou žluté. Blizna má 16 – 20 laloků. Jedlý, ale kyselý plod je kulovitý až elipsoidní a poměrně velký, měří 6 cm na délku a 4,5 cm na šířku. Ostny plodu jsou opadavé. Kaktus Echinocereus dasyacanthus je relativně rychle rostoucí a snadno kvetoucí druh.

 

Výška rostliny

Přibližně 10 – 20 cm a šířka je 4 – 7 cm.

 

Květ

Vonný, nálevkovitý, nejčastěji žlutý se zeleným hrdlem, vnější okvětní lístky často tmavší nebo načervenalý středový pás. Prašníky žluté. Blizna má 16 – 20 laloků.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku (velká citlivost na přelití, proto je nutné opatrné zalévání) a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami nejméně 5°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 20 - 25 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist