Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Notocactus tabularis Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Notocactus tabularis Balení obsahuje 20 semen

Notocactus tabularis

Notocactus tabularis

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
97
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Notocactus tabularis byl převeden, stejně jako všechny druhy Notocactusů, do rodu Parodia, ale rostlina ze které jsou tato semena byla označena starším názvem a protože se stále diskutuje o oprávněnosti tohoto převedení, uvádíme název kaktusu ze kterého jsou semena tak jak byl původně označen.
Kaktus Notocactus (Parodia) tabularis se vyskytuje v nízkých nadmořských výškách na území Uruguaye a Brazílie. Druhové jméno tabularis znamená deskovitý a není zcela jasné proč byl zvolen zrovna tento název. Stonek roste osamoceně, pouze v případě poškození může docházet k větvení, je zpočátku ploše kulovitého tvaru, který se časem prodlužuje. Výška až 15 cm a v průměru má 6 - 10 cm. Temeno stlačené a epidermis barvy tmavě zelené až namodrale zelené. Přibližně 16 – 18, někdy až 23 nízkých a poněkud vroubkovaných žeber nesoucí aeroly pokryté bílou vlnou, později však holé, vzdálené od sebe přibližně 4 – 5 mm. Otrnění je tvořeno 12 - 18 rozprostřenými, ostrými a bělavými okrajovými trny o délce cca 10 mm a 3 – 4 lehce zakřivenými středovými trny uspořádanými do kříže, jsou barvy tmavě kaštanově hnědé až rezavě červené, dlouhé až 12 mm, dolní o něco kratší a bílé s hnědou špičkou. Nálevkovité květy, vyrůstající z temene, jsou dlouhé asi 5 – 6 cm a přibližně stejně tak široké, v žluté barvě. Okvětní lístky čárkovité, vnější zevnitř se zeleným proužkem, vnitřní hedvábně lesklé. Květní lůžko světle zelené s bílou hedvábnou vlnou a červenohnědými trny a štětinami. Květní trubka je uvnitř karmínová. Nitky jsou karmínové a prašníky žluté, blizna s 10 – 13 rameny je také karmínová až fialová. Plod je podlouhlý, masitý, asi 1 cm dlouhý, pokrytý vlnou a štětinami. Semena polokulovitá, matně hnědá, asi 1 mm velká. Pěstování nevyžaduje žádné zvláštní požadavky, snadno kvete a je vhodný i pro začátečníky.

 

Výška rostliny

Až 15 cm a v průměru má 6 - 10 cm.

 

Květ

Nálevkovitý, žlutý, dlouhý asi 5 – 6 cm a přibližně stejně tak široký. Okvětní lístky čárkovité, vnější zevnitř se zeleným proužkem, vnitřní hedvábně lesklé.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -4°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist