Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Notocactus laetivirens HU 58 Gemrich Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Notocactus laetivirens HU 58 Gemrich Balení obsahuje 20 semen

Notocactus laetivirens HU 58

Notocactus laetivirens HU 58

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
99
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Notocactus laetivirens HU 58 Gemrich byl převeden, stejně jako všechny druhy Notocactusů, do rodu Parodia, ale rostlina ze které jsou tato semena byla označena starším názvem a protože se stále diskutuje o oprávněnosti tohoto převedení, uvádíme název kaktusu ze kterého jsou semena tak jak byl původně označen.
Notocactus laetivirens HU 28 Gemrich pochází z naleziště Taquarichim, ve státě Rio Grande do Sul, v Brazilii. Je úzce spjatý s Parodia (Notocactus) ottonis, který je velmi variabilní a má četné synonyma pro své různé regionální formy. Druhové jméno laetivirens znamená svěže zelený. Stonek obvykle odnožující, je kulovitého tvaru s temenem mírně prohloubeným o průměru 5 – 10 cm. Epidermis světle zelená, ale při pěstování v relativně suchém vzduchu a bez stínění se zbarvuje do červena. Obvykle 9 – 14 rovných, trojúhelníkových a tupých žeber, nesoucí zapuštěné kruhovité aeroly s bílou plstí, které jsou od sebe vzdáleny asi 7 - 15 mm. Otrnění je tvořeno 9 - 12 tenkými a rovnými, světle žlutými až bílými okrajovými trny o délce 7 – 12 mm a 4 silnějšími středovými trny uspořádanými do kříže, přičemž horní je nejkratší, dolní je 8 – 20 mm dlouhý v barvě červenohnědé se světle žlutou špičkou. Nálevkovité květy vyrůstají blízko středu temene, jsou 4,5 - 5 cm dlouhé, citrónově žluté až zlatožluté. Okvětní lístky kopinaté, na vnějších u špičky a na středním proužku načervenalé. Květní lůžko barvy zelené s bílou vlnou a hnědými štětinami. 10 laločná karmínová až purpurová blizna. Plody jsou kulovitého tvaru, načervenale zelené, asi 10 mm široké s lesklými černými semeny.

 

Květ

Nálevkovitý, 4,5 - 5 cm dlouhý, citrónově žlutý až zlatožlutý.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 15°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist