Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Notocactus submammulosus STO 88-115 Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Notocactus submammulosus STO 88-115 Balení obsahuje 20 semen

Notocactus submammulosus

Notocactus submammulosus

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
97
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Notocactus submammulosus STO 88-115 je také znám pod jménem Parodia mammulosa subs. submammulosa (Parodia mammulosa je blízký příbuzný), ale rostlina ze které jsou tato semena byla označena tímto starším názvem a původně pochází z naleziště La Falda to Horta Grande (Huerta Grande), Cordoba, v Argentině. Notocactus submammulosus patří k nejrozšířenějším druhům Parodia (Notocactus). Stonek roste obvykle osamoceně, je zpočátku ploše kulovitého tvaru, který se časem prodlužuje. Výška 5 - 10 cm a v průměru má 7 - 13 cm. Temeno stlačené a epidermis barvy šedozelené až tmavě zelené. Přibližně 13 snadno zřetelných žeber (charakteristický znak Notocactus submammulosus oproti mammulosa) rozdělených hlubokými brázdami a s výraznými hrboly. Aeroly zapuštěné do žeber, vzdálené od sebe asi 5 mm a pokryté řídkou a krátkou plstí, která je nejprve bělavá, později zešedne a mizí. Otrnění je tvořeno asi 6 štíhlými, nažloutle bělavými až nahnědlými, paprskovitě rozloženými okrajovými trny o délce obvykle kratší než 1 cm a 2 (někdy i více) rovnými středovými trny, které jsou silnější, obvykle zploštělé, z nichž jeden je delší (až 2 cm) a směřující dolů, druhý trochu kratší (do 1 cm) a směřující nahoru, ve stejné barvě jako okrajové. Zvonkovité květy, vyrůstající v blízkosti temene, jsou dlouhé asi 4 – 5 cm a přibližně stejně tak široké, v barvě světle růžové, oranžové, žluté, sírově až světle chromově žluté s tmavším hrdlem, u vnějších okvětních lístků načervenalá špička. Až 10 laločná blizna je fialová, či červená. Okvětní trubka pokrytá bílou vlnou a hnědými štětinami. Plod je tenkostěnný, podlouhlý, světle zelený až nažloutlý. Semena matně hnědá,ve tvaru přilby, asi 1 mm velká. Pěstování nevyžaduje žádné zvláštní požadavky, snadno kvete a je vhodný i pro začátečníky.

 

Výška rostliny

5 - 10 cm a v průměru má 7 – 13 cm.

 

Květ

Zvonkovitý, dlouhý i široký asi 4 – 5 cm, světle růžový, oranžový, žlutý, sírově až světle chromově žlutý s tmavším hrdlem, u vnějších okvětních lístků načervenalá špička a fialová, či červená blizna.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -4°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist