Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Notocactus agnetae Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Notocactus agnetae Balení obsahuje 20 semen

Notocactus agnetae

Notocactus agnetae

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
90
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Rod Notocactus byl převeden do rodu Parodia, ale rostlina ze které jsou tato semena byla označena starším názvem a protože se stále diskutuje o oprávněnosti tohoto převedení, uvádíme stále název rodu Notocactus. Druhové jméno agnetae nese po Agnes Roggenové, manželce P. A. Roggena, který byl přítelem významného kaktusáře van Vlieta.

Notocactus agnetae označovaný také jako Parodia concinna subs. agnetae se vyskytuje v Uruguayi, ve výšce 100 – 200 m n. m. Stonek má kulovitý až obrácený hruškový tvar, který se s věkem prodlužuje, s mírně propadlým temenem, dosahující výšky 3 – 10 cm a průměru 4 – 10 cm a se světle nebo tmavě zelenou lesklou epidermis. 16 – 30 žeber rozdělených do bradovitých hrbolů s aerolami umístěnými mezi nimi ve vzdálenosti asi 6 – 9 mm od sebe. Aeroly jsou zpočátku pokryty bílou plstí, která však časem zcela vymizí. Otrnění je velmi variabilní, obvykle je tvořeno 9 – 25 okrajovými trny, dlouhými asi 5 – 7 mm (i více), které jsou rovné nebo lehce zahnuté a jejich barva je bílá až světle hnědá s tmavšími tečkami. Středových trnů je obvykle 1 – 4, jsou propletené s ostatními okrajovými trny a tudíž se špatně rozlišují, jsou však delší (asi 26 mm), světle hnědé s tmavší špičkou. Na vrcholu kaktusu vyrůstají od jara do začátku léta nálevkovité jasně žluté květy, asi 5 cm dlouhé i široké. Okvětní lístky jsou podlouhlé, žluté až téměř průhledné, s narůžovělým až nazelenalým středovým proužkem, světle oranžovožlutými prašníky a červenými laloky blizny. Květy jsou otevřené po dobu asi 3 – 4 dnů v počtu od 1 do 5. Plod je kulovitý, asi 1,5 cm dlouhý, zelený, s lesklými černými semeny.

 

Výška rostliny

3 – 10 cm a průměr 4 – 10 cm.

 

Květ

Nálevkovitý, jasně žlutý, asi 5 cm dlouhý i široký.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Je velmi důležité uchovávat kaktus na dobře větraném místě. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist