Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Eriosyce ceratistes Fray Jorge Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Eriosyce ceratistes Fray Jorge Balení obsahuje 20 semen

Eriosyce ceratistes

Eriosyce ceratistes

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
86
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Eriosyce ceratistes Fray Jorge se vyskytuje se v Chile, v národním parku Fray Jorge. Stonek roste osamoceně, má kulovitý tvar, v dospělosti sloupcovitý, dosahující ojediněle výšky přes 90 cm a šířky do 50 cm (obvykle 20 – 30 cm), s matně zelenou epidermis a temenem pokrytým bílou vlnou. Má kolem 21 - 35 zřetelných žeber (u mladých exemplářů méně) s oválnými aerolami tvořícími se na hraně, vzdálenými od sebe přibližně 3 cm. Otrnění je velmi variabilní, obvykle je tvořeno 11 - 20 trny, dlouhými 2,5 – 3,5 cm, které jsou rohovité, sklovité, rovné nebo lehce zahnuté a jejich barva je hnědá až téměř černá. Bývají často také světle hnědé nebo v časném mládí nažloutlé. Mladé rostliny mají 8 okrajových a 1 středový trn, přičemž se počet s přibývajícím věkem zvyšuje. Od vrcholu rostoucí květy jsou zvonkovité, červené, asi 3,5 cm široké, vnitřní okvětní lístky 1,5 cm dlouhé.  Květy vykvétají na dobu 3 – 4 hodin a pouze na zralém kaktusu (nejméně 12 cm na šířku), kde jich může být až 50. Plod je 4 cm dlouhý s asi 3 mm semeny. Kaktus roste velmi pomalu a je velmi důležité uchovávat jej na dobře větraném místě.

 

Výška rostliny

Ojediněle i přes 90 cm a o průměru až 50 cm.

 

Květ

Až 5 cm dlouhý a asi 3 cm široký, červený.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -5°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist