Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Echinopsis leucantha San Blas Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Echinopsis leucantha San Blas Balení obsahuje 20 semen

Echinopsis leucantha San Blas

Echinopsis leucantha San Blas

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
89
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Echinopsis leucantha San Blas je kaktus z naleziště v Argentině, z provincie La Rioja, v blízkosti města San Blas. Druhové jméno leucantha pochází z řeckého slova Leukos pro bílé a anthos pro, květ a odkazuje na barvu květu. Echinopsis leucantha roste ve výškách do 2300 m n. m., obvykle osamoceně, ale někdy také tvoří malé skupiny. Stonek je kulovitý, krátce válcovitý až kyjovitý, vysoký 30 – 50 cm (vyjímečně až 80 cm) a o průměru až 15 cm s matně zelenou až šedozelenou epidermis. Obvykle 10 – 14 rovných, poněkud stlačených žeber s kruhovitými aerolami, od sebe vzdálenými 1,5 cm, pokrytými žlutavou plstí. Má 7 – 10 okrajových, mírně zakřivených žlutohnědých trnů o délce asi 2,5 cm a 1 středový trn, 5 – 10 cm dlouhý, zahnutý nahoru, v barvě hnědé s tmavší špičkou. Nálevkovité květy kvetou na jaře a v létě, objevují se na boku v horní třetině výhonku a otevírají se v noci. Jsou dlouhé až 17 cm a široké asi 10 cm, barvy bílé, někdy mírně zbarvené do růžové. Květinová trubice je štíhlá, hnědavá nebo tmavě zelená s malými šupinami a krátkými světlými vlasy. Plod je masitý, má sférický až protáhlý tvar, zelenkavě červený až tmavě červený, dlouhý až 3,5 cm a široký 3 cm. Semena kulovitá, asi 1,5 mm dlouhá, černé barvy. Tento kaktus je ceněn pro svůj tvar a trny, který se snadno pěstuje, jen je náchylný k hnilobě, pokud není na dobře větraném místě.

 

Výška rostliny

30 – 50 cm (vyjímečně až 80 cm) a o průměru až 15 cm.

 

Květ

Nálevkovitý, dlouhý až 17 cm a široký asi 10 cm, barvy bílé, někdy mírně zbarvené do růžové. Květinová trubice štíhlá, hnědavá nebo tmavě zelená s malými šupinami a krátkými světlými vlasy.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -12°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist