Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Gymnocalycium horridispinum Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Gymnocalycium horridispinum Balení obsahuje 20 semen

Gymnocalycium horridispinum

Gymnocalycium horridispinum

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
83
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Gymnocalycium horridispinum pochází z Argentiny, z provincie Cordoba, jižně od Salsacate, kde roste na travnatých pahorcích obvykle osamoceně, ve výšce 700 – 800 m n. m. Název Gymnocalycium je přeloženo z řečtiny jako zářivě květoucí a druhové jméno horridispinum znamená něco jako ježaté otrnění. Tvar je kulovitý až válcovitý s tendenci růst do výšky i v mládí. Výška je 15 – 40 cm a v průměru 8 - 18 cm. Epidermis lesklá, tmavě zelená, šedozelená nebo olivově zelená. Asi 10 - 15 hlubokých žeber s výraznými vystupujícími bradovitými hrbolci pod oválnými aerolami, které mají zpočátku nažloutle bílou jemnou plsť, později se stává světle šedou. Z areol vyrůstá 9 – 12 (u mladých rostlin méně) rovných nebo mírně zakřivených trnů o délce 2 – 3 cm. 1 – 4 středové trny jsou tlustší, 3 – 4 cm dlouhé a ven směřující. Barva je u obou druhů ostnů stejná, tedy u mladých exemplářů na základně načervenalé s hnědými až šedými špičkami, později kovově šedé s nahnědlými hroty. Nálevkovité květy vyrůstají kolem neotrněného středu, těsně nad areolami a mohou být bílé s fialovým růžovým okrajem na okvětních lístcích, fialově růžové nebo nejčastěji zcela růžové, 6 – 7 cm dlouhé a i stejně tak široké. Hrdlo i nitky tyčinek zůstává bílé, prašníky světle růžové. Plod vejčitý, tmavě zelený se zbytkem květu a s lehkým načervenalým odstínem. Obsahuje mnoho oválných, černých semen, asi 0,5 – 1 mm velkých. Pěstování je snadné a kaktus je vhodný i pro začátečníky.

 

Výška rostliny:

15 – 40 cm a v průměru 8 - 18 cm.

 

Květ

Nálevkovitý, může být bílý s fialovým růžovým okrajem na okvětních lístcích, fialově růžový nebo nejčastěji zcela růžový, 6 – 7 cm dlouhý i široký. Hrdlo i nitky tyčinek zůstává bílé, prašníky světle růžové.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 - 10°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -5°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist