Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Gymnocalycium guanchinense P 226 dlouhé trny Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Gymnocalycium guanchinense P 226 dlouhé trny Balení obsahuje 20 semen

Gymnocalycium guanchinense P 226

Gymnocalycium guanchinense P 226

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
88
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Gymnocalycium guanchinense P 226 se nachází v Argentině, v provincii La Rioja u města Famatina, v horském sedle Cuesta Miranda ve výšce 1500 m n. m. Název Gymnocalycium je přeloženo z řečtiny jako zářivě květoucí a druhové jméno guanchinense dostal od autora popisu B. Schütze, který jej našel v Cuesta Guanchin a podle tohoto místa jej také pojmenoval, tak alespoň praví Fričuv katalog z roku 1929. Tvar je ploše kulovitý. Roste samostatně a v průměru má až 15 cm. Epidermis modrozelená. Asi 13 nízkých, zvlněných žeber. Areoly jsou podlouhlé s šedou plstí, která později zmizí. Již mladé roční semenáčky tvoří otrnění, jako žádné jiné gymnokalycium. Světle hnědé trny odstávají od rostliny a jsou obloukovitě zahnuté. Ve stáří mohou mít délku až 10 cm a platí zde, že čím vyšší nadmořská výška, tím kratší trny. Temeno zůstává holé. Květy, objevující se opakovaně od června do podzimu, vyrůstají v blízkosti temene už brzy na mladých rostlinách a jsou až 7 cm dlouhé a 6 cm široké. Vnější okvětní lístky podlouhlé, růžové, na zadní straně modrozelené, s růžovým okrajem, vnitřní jsou zašpičatělé, růžové, s tmavším středním pruhem. Mnoho tyčinek s krvavě červenými nitkami a růžovými prašníky, pokrytými žlutým pylem. Z květu vyrůstá štíhlý, vřetenovitý, modrozelený plod s mnoha černými semeny. Tento kaktus s polním číslem P 226 je poměrně rozšířený ve sbírkách a neměl by chybět ani vám.

 

Květ

Až 7 cm dlouhý a 6 cm široký, růžový s tmavším středním pruhem. Mnoho tyčinek s krvavě červenými nitkami a růžovými prašníky, pokrytými žlutým pylem.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 - 10°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -12°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist