Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Gymnocalycium bozsingianum Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Gymnocalycium bozsingianum Balení obsahuje 20 semen

Gymnocalycium bozsingianum

Gymnocalycium bozsingianum

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
85
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Gymnocalycium bozsingianum se nalézá v Argentině, v provincii La Rioja, poblíž města Chepes Viejo a severozápadně odtud v jižní části Sierra de Argaňaz, rostoucí ve výšce 600 – 850 m n. m. Název Gymnocalycium je přeloženo z řečtiny jako zářivě květoucí a bozsingianum nese na počest rakouského specialisty na rod Gymnocalycium Franze Bozsinga. Tvar je zploštěle kulovitý, temeno mírně stlačené. Roste samostatně, je vysoký až 12 cm a v průměru může mít 13 cm. Epidermis matný, šedozelený. Obvykle 12 (může být 9 – 17) rovných žeber se zaoblenými hranami, lehce hrbolaté. Většinou kulaté areoly jsou od sebe vzdáleny asi 4 – 13 mm, pokryté v mládí hustou šedobílou plstí, která časem zmizí. Z aerol vyrůstá většinou 5 okrajových rovných trnů, které mají barvu hnědou, později šedou. Středové trny chybí nebo se příležitostně objeví 1 se stejnou charakteristikou jako u okrajových. Atraktivní, nálevkovité, bledě růžové květy s tmavším hrdlem, asi 5 cm dlouhé i široké, se žlutou bliznou i prašníky. Vnější okvětní lístky olivově zelené s bělavým okrajem, vnitřní okvětní lístky bledě růžové s tmavším středním proužkem. Vykvétá v průběhu léta už od 4 roků po zasazení. Z květů vyroste kulatý, modrozeleně ojíněný, podélně se otevírající plod, který je až 20 mm dlouhý a 15 mm široký. Semena přilbovitá, tmavě hnědá až černá, malá asi 1 mm. Tento kaktus je vhodný i pro začínající pěstitele.

 

Výška rostliny

Až 12 cm vysoký a široký v průměru do 13 cm.

 

Květ

Atraktivní, nálevkovitý, bledě růžový s tmavším hrdlem, asi 5 cm dlouhý i široký, se žlutou bliznou i prašníky.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 - 10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist