Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Passiflora quadrangularis - Mučenka obrovská Balení obsahuje 5 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Passiflora quadrangularis - Mučenka obrovská Balení obsahuje 5 semen

Naše cena s DPH:
25 Kč
Naše cena bez DPH:
21,74 Kč
Cena v cizí měně:
1,08 Euro
Množství:
32
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 5 semen

 

 

Popis

Passiflora quadrangularis, česky Mučenka obrovská, je původem tropická vytrvalá stálezelená liána z Jižní Ameriky, největší svého druhu, pěstovaná v našich podmínkách jako okrasná, exoticky působící pokojová rostlina s dřevnatějící řídce větvenou lodyhou porostlou středně zelenými hladkými srdčitými, oválnými, nebo zašpičatělými listy a velice nápadnými pravidelnými květy. Plodí velké aromatické a na vitamíny bohaté plody. Zralé plody jsou vhodné k výrobě džusů, šťáv, nebo i k přímé konzumaci.  

 

Výška rostliny

Ve svojí domovině dorůstá rostlina délky 20 až 40 m.

 

Květ 

Passiflora quadrangularis kvete na jaře a na podzim pravidelnými obřími jemně vonnými květy fialovočervené barvy s bílým středem, vyrůstajícími na konci dlouhých stonků, složenými ze sobě velmi podobných pěti kališních a pěti korunních lístků smetanově bíločervené barvy, nad nimiž je věnec nitkovitých brv fialovo-modro-bílé barvy. Ze středu květu vyrůstají tři blizny a pět tyčinek.

 

Plod

Plodem jsou velké lesklé žlutozelené oválné bobule o délce až 30 cm a šířce cca 15 cm, uvnitř s rosolovitou dužinou.

 

Nároky

Rostlina má ráda slunné stanoviště, hlinitopísčitou půdu, vysokou vlhkost, kterou jí zajistíme rosením a v době růstu vydatnou zálivku. V zimě zaléváme minimálně. V období vegetace je vhodné cca 2 krát měsíčně přihnojit standardním tekutým hnojivem. Rostlině vyhovuje pokojová teplota, která by v zimě neměla klesnout pod 10 °C. V létě je vhodné letnění na slunném místě na zahradě.

 

Výsev a klíčení

Semena umístěte před výsevem na dobu 14 dní ve vlhkém písku do ledničky. Po uplynutí této doby vyséváme do propustného substrátu cca 2 cm hluboko.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist