Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Rakytník Řešetlákový Balení obsahuje 30 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Rakytník Řešetlákový Balení obsahuje 30 semen

 
 
Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
11
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 30 semen

 

 

Popis

Rakytník Řešetlákový (Hippophae rhamnoides) původně pocházející z Ruska a nyní rozšířený téměř po celé Evropě je na pohled krásný, odolný a nenáročný dlouhověký opadavý keř s jemnými šedozelenými listy a malými nenápadnými květy, jehož plody jsou nejen chutné, ale i léčivé. Pro vysoký obsah vitamínu C v plodech je označován jako „citroník severu“. Jeho plody mají široké využití. Jsou výborné jak k přímé konzumaci, tak na výrobu džemů, kompotů, sirupů, likérů, na čaje apod. V léčitelství jsou plody vhodné na podporu imunity, při rekonvalescenci, na plicní i žaludeční nemoci a je schopný i tlumit bolest. U nás je většinou pěstován jako okrasný nebo zpevňující keř.

Rakytník je rostlina dvoudomá, proto je třeba vysadit samčí i samičí keře. Jeden samčí keř vystačí pro velké množství samičích rostlin, ale pouze do určité vzdálenosti. Samičí rostliny lze poznat hlavně na jaře podle větších zárodků pupenů.  

 

Výška rostliny

Rakytník Řešetlákový dorůstá výšky 2 až 6 m. 

 

Plod

Plodem jsou drobné malvičky zářivě oranžové barvy s vysokým obsahem vitamínů (C, A,D, F, K a skupiny B) dozrávající koncem srpna až v říjnu podle odrůdy. Nejvíce vitamínů mají plody na začátku zrání.  

 

Nároky

Rostlina má ráda slunné stanoviště, na půdu je nenáročná, má ráda písčité a kamenité půdy neutrální, nebo zásadité. Dobře snáší sucho, nesmí však zaschnout po vysazení než zakoření.   

 

Výsev a klíčení

Semena vyseváme do propustného substrátu po předchozí cca osmitýdenní stratifikaci. Teplota pro klíčení semen se pohybuje od 15 °C výše.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist