Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Copiapoa dealbata (odb. na Caleta Angosta) Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Copiapoa dealbata (odb. na Caleta Angosta) Balení obsahuje 20 semen

Copiapoa dealbata

Copiapoa dealbata

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
19
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

  

Popis

Kaktus Copiapoa dealbata se vyskytuje podél chilského pobřeží, jak na sever, tak na jih od Carrizal Bajo, a v bodě ca na půli cesty směrem k Totoral, Atacama, Chile, kde roste ve výškách 0 - 700 metrů nad mořem. Nabízený kaktus pochází z konkrétního naleziště: odboč. na Caleta Angosta. Druh je lokálně hojný, tvoří skupiny několika jedinců poblíž pobřeží, v pobřežních kopcích (lomas costeras) ve velmi suché oblasti na písčitých aluviálních a skalnatých půdách a pouštních křovinách na písčité půdě. Navzdory nedostatku deště tam, kde žije, extrémní suchost je utlumena častými, často hustými pobřežními mlhami. Copiapoa dealbata je cespitózní, šedobílý kulovitý kaktus, podobný Copiapoa cinerea, ale obvykle s delšími trny. RRostliny silně bazálně větvené, tvoří impozantní kopce vysoké až 1 m a široké více než 2 m. Lodyhy: Jednotlivá hlava, kulovitá až krátce válcovitá, 6 až 16 cm v průměru, na vrcholu pokrytý vlnou. Epidermis bíle poprášený, pokrytý šedobílým voskovým filmem. Žebra (15-)21 - 33 vyšší a ostřejší než u Copiapoa cinerea, mírně tuberkulovitá a úzká mezi dvorci. Areoly jsou velké oválné, 5 - 9 mm v průměru, široce oddělené (1 - 2,5 cm od sebe) a pokryté žlutošedou nebo bělošedou plstí. Většinou 1 jediný trn z areoly, 2 – 5 cm dlouhý (někdy 1 – 3 menší), rovný, tuhý, jehličkovitý, černý až světle hnědý, časem šedavě bílý. Mladší exempláře mají obvykle početnější trny na areloách. Květy světle žluté, bez vůně, 2,8 - 3,5 cm dlouhé a v průměru. Vnější segmenty periantu s hnědo-načervenalými středními pruhy. Plody žlutavě bílé až načervenale zelené, zaoblené, s několika šupinami. Semena černá, hrbolatá.

 

Výška rostliny

Ve své domovině dosahuje výšky až 1m složené z několika hlav, 6 - 16 cm průměr jednotlivých stonků.

 

Květy

Světle žluté, 2,8 - 3,5 cm dlouhé a v průměru.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -2°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

  

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist