Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Copiapoa echinoides Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Copiapoa echinoides Balení obsahuje 20 semen

Copiapoa echinoides

Copiapoa echinoides

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
19
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

  

Popis

Kaktus Copiapoa echinoides je endemický v Chile, podél pobřeží od severu Huasco až 50 km do vnitrozemí v oblasti Atacama, kde se vyskytuje v nadmořských výškách 0 až 500 metrů nad mořem. Roste v pobřežních kopcích (lomas costeras), na relativně kompaktních a skalnatých půdách. Oblast je extrémně suchá s velmi vzácnými srážkami. Období sucha trvá 8 - 12 měsíců a v některých letech je možné, že srážky nejsou vůbec žádné. Srážky méně než 100 mm/rok. Vodu rostliny získávají především z kondenzace pobřežní mlhy (camanchaca). Má zploštělý kulovitý tvar s vlněným vrcholem, zelenou až nahnědlou epidermis, statnými kaštanovými nebo černými ostny, obvykle mírně zakřivenými nahoru a světle žlutým květem. Může být osamělý nebo obvykle tvoří husté shluky. Tento druh je blízce příbuzný Copiapoa marginata. Stonek prohloubeně kulovitý až kulovitý, 7 - 18 cm v průměru, velmi pevný, zelený, někdy nahnědlý a na vrcholu vlnitý. Pouze v pěstebních rostlinách může mít protáhlý až sloupcovitý tvar. Žebra 11 - 17, rovná, zaoblená nebo zkrácená. Areoly nažloutlé, se stářím šednou, 2 - 10 mm od sebe. Ostny hnědočervené až černé, silné, rovné až poněkud vzhůru zahnuté. Radiální trny 6 až 10, až 2,5 cm dlouhé. Středové trny 0 - 3 přímé, 1 - 3(-5) cm dlouhé. Květy světle žluté, vonící, 3,5 - 4 cm dlouhé; vnější segmenty periantu úzce vejčité, ostré, načervenalé; vnitřní periantové segmenty široce podlouhlé, tupé. Plody kulaté, cca. 1,5 cm v průměru hnědočervené, s několika šupinami. Semena 1,7 - 2 x 1,3 - 1,5 mm.

 

Květy

Světle žluté, vonící, 3,5 - 4 cm dlouhé.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -2°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

  

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist