Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Ostropestřec mariánský Balení obsahuje 200 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Ostropestřec mariánský Balení obsahuje 200 semen

 
 
Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
8
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 200 semen

 

Popis

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je jednoletá až dvouletá rostlina. Pěstuje se jako letnička a plodí až v druhém roce. Dorůstá do výšky 60 až 150 cm. Pochází ze Středomoří, Malé a Přední Asie a Kanárských ostrovů. V prvním roce vegetace tvoří růžici přízemních, zelených pichlavých listů s bílými skvrnami. V roce druhém z této růžice vyrůstá lodyha, opatřena střídavými, taktéž pichlavými listy, na jejímž vrcholu jsou trubkovité květy červené až fialové barvy. Kvete od června do září. Plody byliny urychlují odstraňování toxických látek z těla, zlepšují odtok žluče a také zklidňují záněty. Využívají se při chorobách jater a žlučníku.


Plod

Plodem jsou nažky s bělavým chmýrem. Sklízíme paličky plodů těsně před plnou zralostí, necháme zavěšené dosušit. Správně usušené plody jsou oválného tvaru, lehce zploštělé, hladké s lesklým žlutavým okrajem. Mají mírně hořkou chuť.

 

Nároky

Rostlinu pěstujeme na slunném stanovišti chráněném před větrem. Daří se jí dobře v propustné, výživné půdě s dostatkem vápníku a vláhy.

 

Výsev – klíčení semen

Ostropestřec se pěstuje ze semen, která vyséváme od března až do dubna do nádoby s propustným substrátem 1 - 2 cm pod povrch. Semena klíčí při teplotě okolo 15 - 20 °C, doba klíčení se pohybuje mezi 2 – 3 týdny. Po vyklíčení a zesílení rostlinek přesadíme do sadbovačů.  Malé sazenice vysazujeme počátkem května do řádků vzdálených 40 - 50 cm. 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist