Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Centella asiatica - Pupečník asijský Balení obsahuje 10 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Centella asiatica - Pupečník asijský Balení obsahuje 10 semen

Centella asiatica

Centella asiatica

Naše cena s DPH:
35 Kč
Naše cena bez DPH:
30,44 Kč
Cena v cizí měně:
1,51 Euro
Množství:
46
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 10 semen

  

Popis

Centella asiatica nebo také Pupečník asijský a Gotu kola je drobná vytrvalá, bahenní rostlina z čeledi miříkovitých (Apiaceae). Tato léčivá bylina pochází z jihovýchodní Asie, kde se jí daří v bažinatých oblastech hor a je rozšířena v celém vlhkém pásmu tropů a subtropů skoro do celého světa. Vyskytuje se též v Austrálii, Indonésii, na Srí Lance, v jižní Africe a na Madagaskaru, také v Číně a Vietnamu. Vytrvalá, drobná rostlina s plazivým oddenkem, který dorůstá až délky 2 m. Listy jsou dlouze řapíkaté, drobné květy mají nejprve zelenou a poté tmavě červenou barvu.  U nás ji lze pěstovat jako pokojovou rostlinu. Sbírá se nať s listy. Pupečník obsahuje triterpenoidy, zejména asiatikosid, brahmosid, kyselinu asiatikovou, centelovou a madekassovou. Dále jsou přítomny steroly, třísloviny, flavonoidy, saponiny, hořčiny, alkaloidy, glykosidy, silice a další látky. V gotukole je obsaženo vysoké množství minerálů, např. vápník, hořčík a draslík, stopových prvků, jako je selen a chrom a vitaminů - provitamin A, vitamin C a vitaminy skupiny B. Pomáhá udržovat zdravé cévy, zvyšuje tvorbu kolagenu v kostech a chrupavkách. Má protizánětlivé a antiseptické účinky. Léčí kožní nemoci, např. lupénku. Užívá se nálev z čerstvých i sušených listů vnitřně i zevně k obkladům. Vedlejší účinky nejsou známé.

 

Květ

Drobné, bílé barvy.

 

Nároky

Pupečník pěstujeme v létě venku, v zimě doma, alespoň v 15°C. Je to bahenní rostlina, má ráda hodně vody a stinné místo. Má plazivé převislé šlahouny, takže se jí bude nejlépe dařit v prostorné závěsné nádobě. Pokud bude mít dobré podmínky, odmění se drobnými bílými květy.   

 

Výsev a klíčení

Vyséváme celoročně doma. Doba klíčení je poměrně dlouhá, 3 – 4 měsíce. Během klíčení umístěte nádobu na světlé a teplé stanoviště.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist