Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Cyphomandra abutiloides - Sametová broskev Balení obsahuje 15 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Cyphomandra abutiloides - Sametová broskev Balení obsahuje 15 semen

Cyphomandra abutiloides

Cyphomandra abutiloides

 
 
Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
43
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 15 semen

  

Popis

Solanum abutiloides (také známá jako „zakrslé Tamarillo “ nebo „Sametová broskev“) je druh rostliny z rodu lilek ( Solanum). Je endemický v Argentině a Bolívii a daří se mu jako plevelná rostlina ve skalnaté zemi, na březích potoků a křovinatých pozemcích ve výškách mezi 900 – 3600 metry nad moře. Je také známá jako trpasličí Tamarillo, kvůli povrchním podobnostem se Solanum betaceum. Obě rostliny se vyznačují velmi rychlým růstem ze semen a velmi silně vonícími listy. Solanum abutiloides je také někdy známý pod archaickým jménem Cyphomandra sibundoyensis. Solanum abutiloides rychle dospívá v keř nebo malý strom vysoký 1 - 3 m. Malé květy se tvoří na větvích po celé rostlině a jednotlivé shluky květů mohou obsahovat až 60 květů. Po květech následují plody – malá podlouhlá bobule, která dozrává do žlutooranžové barvy. Plody jsou dužnaté, kuželovité až kulovité bobule o průměru 1 až 1,1 cm, na špičce zploštělé. Když jsou zralé mají žlutou barvu, ale sušením získávají tmavě hnědou barvu. Když jsou nezralé, jsou bobule mírně toxické (stejně jako Tamarillo), i když jsou po dozrávání jedlé. Plody jsou sice jedlé, ale rostlina nebyla šlechtěna pro kvalitu chuti. Proto mohou mít plody často nepředvídatelnou nebo nepříjemnou chuť a Solanum abutiloides se nejčastěji pěstuje jako okrasná rostlina, protože hrozny zralých plodů jsou velmi dekorativní. Plody jsou nejlepší k přímé konzumaci, do salátů, na přípravu ovocných šťáv nebo marmelád exotické chuti.

 

Výška rostliny

Dorůstá obvyklé výšky 1 – 3 m.

 

Květ 

Podobný květu rajčat nebo brambor, bílý, rostoucí ve shlucích po cca 60 kusech.

 

Plody

Jsou dužnaté, kuželovité až kulovité bobule o průměru 1 až 1,1 cm, na špičce zploštělé. Když jsou zralé mají žlutou barvu. Když jsou nezralé, jsou mírně toxické (stejně jako Tamarillo). Po dozrání jsou jedlé.

 

Nároky

Rostlina má ráda slunné stanoviště, nikoli však prudké slunce, lehký substrát s příměsí štěrku, pravidelnou zálivku a přihnojování 1 – 2 krát za 14 dní. Při pěstování v květináči je minimální objem pro dospělou rostlinu 10 litrů. Na jaře můžeme seříznout. Je vhodné letnění na slunném místě na zahradě. Pokud pěstujeme pouze doma, je nutné opýlení např. štětečkem. Rostlině vyhovuje pokojová teplota 20 – 25 °C, která by v zimě neměla klesnout pod 10 °C. Zimujeme při teplotě 10 – 15 °C ve světlé mistnosti.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na substrát a jemně přikryjeme vrstvou zeminy. Udržujte vlkhost. Ke klíčení používáme kokosová vlákna nebo substrát pro výsev a množení. Klíčení trvá 14 – 21 dní.

  

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist