Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

♣ 80 x semena Agave marmorata Zvýhodněná nabídka | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

♣ 80 x semena Agave marmorata Zvýhodněná nabídka

Agave marmorata

Agave marmorata

Naše cena s DPH:
150 Kč
Naše cena bez DPH:
130,44 Kč
Cena v cizí měně:
6,47 Euro
Množství:
50
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 80 semen

 

Popis

Agave marmorata je neobvyklý, středně velký druh, pocházející z oblasti Oaxaca v Mexiku. Jmenuje se „marmorata“ (mramorová) pro šedavý mramorový odstín a příčné zóny, které někdy zakrývají listy, zejména u exemplářů pěstovaných na plném slunci. Rostlina je bez stonku nebo s velmi krátkým stonkem. Růžice je 1,2 - 1,3 m vysoká a má až 2 m v průměru s asi 30 - 50 listy. Listy jsou 100 - 135 cm dlouhé, 20 - 30 cm široké, měkce masité, svinuté, od středu zakřivené, široce kopinaté, často zvlněné, na bázi silné, nahoře ploché, dole konvexní, s hrubým povrchem, tmavě zelené až slabě šedivé, často zónovitě a výrazně pruhované v bledě modré a šedozelené, ale dosti variabilní v různých populacích a klonech. Tvar a vzory listů také závisí na podmínkách pěstování. Zadní strana listů je u mladých jedinců často fialová. Okraje hluboce vroubkované, zuby více či méně četné, většinou 6 - 12 mm dlouhé, 2 - 5 cm od sebe, nepravidelně uspořádané na bradavkách, zploštělé, většinou rovné, tmavě hnědé, intersticiálních zubů je málo nebo nejsou žádné. Květenství je 5-  6,5 m vysoká lata se statným stonkem a 20 - 25 velkými difúzními rozkladitými pupečníky v horní polovině stonku. Květy jsou malé žluté, 40 - 48 mm dlouhé, vaječníky 20 - 25 mm dlouhé, světle zelené, válcovité, hrdlo nestažené a málo rýhované, trubka 5-6 mm hluboká, 12 mm široká, mělce trychtýřovitá, rýhovaná. Okvětní lístky jsou stejné barvy, 14 - 16 mm dlouhé, 4 mm široké, čárkovité, masité, vzpřímené, evolventní, vrchol galeátový, tmavě zbarvený. Vlákna 34 - 37 mm dlouhá, vložená do otvoru trubky nebo blízko základny trubky, štíhlá, žlutá. Prašníky 18 mm dlouhé žluté. Plodem jsou podlouhlé tobolky, 1,6 - 1,8 cm dlouhé. 

 

Výška rostliny

Je plně závislá od prostředí, ve kterém ji pěstujete a od podmínek, které jí poskytnete. V dospělosti dosahuje tato rostlina výšky až 1,3 m a průměr růžice až 2 m.

 

Nároky

Tato rostlina má ráda světlé stanoviště, lehkou odvodněnou půdu s obsahem písku. Vysazujeme na slunečné, jižní stanoviště do hlinito-písčitého substrátu, 2 díly zahradnického substrátu, 1 díl zahradní zeminy a 1 díl písku. Pod touto směsí je vhodné položit drenáž. Rostliny zaléváme málo a až když půda vyschne. Před příchodem mrazů je vhodné pokrýt okolí rostliny vrstvou suchého listí. Pokud by hrozily mrazy pod mrazuvzdorný limit rostliny, je vhodné ji zabalit celou. Dobře se drží v situacích sucha a snese i lehké mrazy, ale je lépe se mrazu vyhnout.

 

Výsev a klíčení

Před výsevem namočíme semena na 24 hodin do vody, poté je vyséváme do hloubky 0,5 cm na povrch propustného substrátu pod sklo. Semena lehce přitlačte. Klíčení probíhá při teplotě okolo 25 °C po dobu 1 – 3 měsíců, někdy i déle. Vlhkost zajišťujte rosením.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist