Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Lobelia telekii Balení obsahuje 10 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Lobelia telekii Balení obsahuje 10 semen

Lobelia telekii

Lobelia telekii

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
49
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 10 semen

  

Popis

Lobelia telekii je druh kvetoucí rostliny z čeledi Campanulaceae, která se vyskytuje pouze v horských oblastech Mount Kenya, Mount Elgon a pohoří Aberdare ve východní Africe. Vyskytuje se ve vyšších polohách na dobře odvodněných svazích. Na Mount Kenya se Lobelia telekii vyskytuje v nadmořských výškách 3 500 – 5 000 metrů. Obývá sušší svahy kopců, zatímco její blízká příbuzná Lobelia keniensis preferuje vlhčí dna údolí. Vyskytují se částečně plodní kříženci. Jedná se o druh, který vkládá veškeré své reprodukční úsilí do produkce jednoho velkého květenství až 3 metry vysokého a poté umírá. Rostliny se obvykle skládají z jedné růžice, která roste několik desetiletí, jednou vykvete a poté odumře. Velmi malý počet rostlin má však vícečetné růžice spojené podzemním stonkem. Každá květina je pokryta dlouhým chlupatým listenem a celkový vzhled vedl k přezdívce "Bratranec Itt Lobelia"(postava z filmů Addamsova rodina). Květenství má také velký objem dřeně pro vnitřní zásobu vody a marcescentní listy, aby mohly poskytovat izolaci. Do tohoto rezervoáru vylučuje polysacharid, který může být užitečný pro její přežití v chladném klimatu. Ptáky opylované květy Lobelia telekii jsou ukryty mezi velkými listeny v květenství. Listy a listeny jsou modrozelené a květy fialové. Každá květina může produkovat až několik stovek malých, méně jak 1 mm v průměru, tmavých semen, která jsou pasivně rozptýlena. Rostlina je pojmenována po rakousko-uherském objeviteli hraběti Sámuelu Telekim. 

 

Výška rostliny

Lobelia telekii dorůstá do výšky až 3 metry.

 

Květ

Kvete fialovými květy.

 

Nároky a výsev

Vyséváme na povrch květináče obsahujícího směs rašeliny, sterilizované jemné zeminy nebo hlíny a drti. Semena velmi jemně zaléváme. Nezakrývejte je substrátem. Květináč se semeny je pak nejlépe ponechat na teplém dobře osvětleném místě a udržovat jej vlhký. Klíčení obvykle trvá maximálně 4 - 8 týdnů i déle. Sazenice pěstujeme v mírně chladnějších podmínkách, a když jsou dostatečně velké, aby se s nimi dalo manipulovat, zasadíme je do květináčů o průměru 7,5 cm a necháme v mírném stínu. Vysazujeme do dobře odvodněné vlhké půdy. Rostlina snáší mírné mrazy, ale je lépe se jim vyhnout. Pokud nemáte vhodné klima, bude se této rostlině nejlépe dařit ve velkém květináči přeneseném přes zimu dovnitř. V zimě udržujeme rostliny co nejsušší.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist