Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Platan javorolistý Platanus acerifolia Balení obsahuje 50 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Platan javorolistý Platanus acerifolia Balení obsahuje 50 semen

Platan javorolistý

Platan javorolistý

 
 
Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
48
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 50 semen

 

Popis

Platan javorolistý (Platanus acerifolia) je mohutný opadavý strom z čeledi platanovitých. Je často pěstovaný jako okrasný strom, který dosahuje výšky i přes 40 m. Borka je v dolní části kmene odlučná v nápadných pestrobarevných plátech. Listy jsou jednoduché, střídavé, s dlouhými řapíky, čepele jsou relativně velké, nejčastěji 12 – 25 cm dlouhé a 10 – 24 cm široké, většinou 5 klané, řidčeji 3 nebo 7 klané, členěné zhruba do poloviny. Listy jsou ale velmi variabilní a to i na stejném stromě. Květy jsou uspořádaná květenství hustých hlávek, samčí a samičí odděleně v různých hlávkách. Kalich i koruna je velmi nenápadná, šupinovitá. Samičí hlávky bývají po dvou, zřídka jednotlivé nebo po 3. Plodem je nažka, nažky jsou uspořádány do hustých plodenství, hlávek, které mají asi 2,5 – 3 cm v průměru. Nažky jsou asi 6–11 mm dlouhé, vrchol nažky je široce kuželovitý s 2–5 mm dlouhým zbytkem čnělky.

 

Výška rostliny

Strom může dorůst výšky i přes 40 m.

 

Nároky

Dřevina se udržuje řezem v předjaří. Je nenáročná na typ půdy, hlavně by měla být středně vlhká. Snáší dokonce i posypovou sůl, takže se výborně hodí do městských výsadeb, parků a větších zahrad. Lze ji použít i do pouličních stromořadí, jen je nutné počítat s většími rozměry, jako je tomu v londýnských ulicích, pro které je typickým stromem. Plně mrazuvzdorný až do -34°C.

 

Výsev

Přes zimu semena necháme při teplotě kolem 5°C a před jarem vmícháme do vlhkého písku, necháme 14 dní stratifikovat a pak lze vysévat pod 1cm vrstvu vlhkého rašelinopísčitého substrátu.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist