Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Agave parryi var. huachucensis Balení obsahuje 7 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Agave parryi var. huachucensis Balení obsahuje 7 semen

Agave parryi var. huachucensis

Agave parryi var. huachucensis

Naše cena s DPH:
32 Kč
Naše cena bez DPH:
27,83 Kč
Cena v cizí měně:
1,38 Euro
Množství:
8
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 7 semen

 

 

Popis

Agave parryi var. huachucensis  má původ v pohoří Huachuca v Arizoně na hranici s Mexikem až na jih v pohoří Sierra Huachinera. Roste v nadmořských výškách 1550 - 2480 metrů nad mořem. Jedná se o kompaktní, volně stojící růžici s širokými krátkými šedými listy s výraznými hnědými koncovými ostny. Je robustnější než standardní Agave parryi, s většími listy až 20 cm širokými a až 65 cm dlouhými a květní lodyhou širší s většími květy dlouhými až 75 mm. Růžice je hustě uspořádaná s výškou 45 - 60 (-75) cm a průměrem 75 - 90 cm. Listy jsou šedozelené se zubatými okraji a velkým ostrým trnem na špičce; 25 - 65 cm dlouhé, 10 - 20 (nebo více) cm široké; osten na špičce je tmavší, může být hnědý nebo černý. Květenství je velká lodyha 3 - 4,5 (-6) m nad olistěním, větvená. Květy jsou jako poupata růžové, otevřené jsou citrónově žluté s růžovým nádechem, větší, 62 - 81 mm široké. Pěstuje se venku na skalkách, v kaktusových a sukulentních zahradách, protože je to velmi mrazuvzdorný druh, který odolává teplotám až -20 °C.

 

Výška rostliny

Je plně závislá od prostředí, ve kterém ji pěstujete a od podmínek, které jí poskytnete. V dospělosti dosahuje tato rostlina výšky 45 - 60 (-75) cm, přičemž průměr růžice je 75 - 90 cm.

 

Květy

Květenství je 3 - 4,5 (-6) m vysoké, poupata jsou růžová  a otevřené květy citrónově žluté s růžovým nádechem, 62 - 81 mm široké.

 

Nároky

Tato rostlina má ráda světlé stanoviště, lehkou odvodněnou půdu s obsahem písku. Vysazujeme na slunečné, jižní stanoviště do hlinito-písčitého substrátu, 2 díly zahradnického substrátu, 1 díl zahradní zeminy a 1 díl písku. Pod touto směsí je vhodné položit drenáž. Rostliny zaléváme málo a až když půda vyschne. Před příchodem mrazů je vhodné pokrýt okolí rostliny vrstvou suchého listí. Pokud by hrozily mrazy pod mrazuvzdorný limit rostliny, je vhodné ji zabalit celou. Mrazuodolnost je až  -20 °C, ale je lepší se vyhýbat silným mrazům.

 

Výsev a klíčení

Před výsevem namočíme semena na 24 hodin do vody, poté je vyséváme do hloubky 0,5 cm na povrch propustného substrátu pod sklo. Semena lehce přitlačte. Klíčení probíhá při teplotě okolo 25 °C po dobu 1 – 3 měsíců, někdy i déle. Vlhkost zajišťujte rosením.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist