Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Agave parrasana Balení obsahuje 7 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Agave parrasana Balení obsahuje 7 semen

Agave parrasana

Agave parrasana

Naše cena s DPH:
32 Kč
Naše cena bez DPH:
27,83 Kč
Cena v cizí měně:
1,38 Euro
Množství:
5
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 7 semen

 

 

Popis

Agave parrasana je kompaktní, robustní, malá až středně velká agave příbuzná a podobná agave parryi. Pochází z mexického státu Coahuila, kde roste v horách na strmých, skalnatých, severně orientovaných svazích v nadmořských výškách 1350 - 2400 m. Roste na travnatých stráních, v křovinách a borových doubravách na vápencích. Tvoří kompaktní, vysoce symetrickou růžici ve tvaru „kulovitého artyčoku“, bývá 40 - 60 cm vysoká a má 30 - 60(-100) cm v průměru. Mladé rostliny jsou vzpřímenější, ale s věkem se rozšiřují. Listů bývá 40 - 60 na růžici, jsou voskově matně šedozelené s popraškem stříbřitě modré a těsně se překrývající. Jsou krátké, statné a široké, téměř kulaté, měří 20 - 30(-40) cm na délku. Květy, jsou červená nebo fialová poupata a otevřené květy žluté s červenými odlesky v latách na vysokém stonku do 4,5 - 6 metrů. Květy mají výrazně dlouhá červenofialová vlákna a žluté prašníky. Je to mrazuvzdorný druh, snáší teploty až do -12°C, zvláště za sucha, a některé formy snesou bez poškození i -14°C, ale je lepší se vyhýbat silným mrazům.

 

Výška rostliny

Je plně závislá od prostředí, ve kterém ji pěstujete a od podmínek, které jí poskytnete. V dospělosti dosahuje tato rostlina výšky 40 - 60 cm, přičemž průměr růžice je 90 - 150(-200) cm.

 

Květy

Květenství je 4,5 - 6 m vysoké, poupata jsou červená nebo fialové  a otevřené květy žluté s červenými odlesky.

 

Nároky

Tato rostlina má ráda světlé stanoviště, lehkou odvodněnou půdu s obsahem písku. Vysazujeme na slunečné, jižní stanoviště do hlinito-písčitého substrátu, 2 díly zahradnického substrátu, 1 díl zahradní zeminy a 1 díl písku. Pod touto směsí je vhodné položit drenáž. Rostliny zaléváme málo a až když půda vyschne. Před příchodem mrazů je vhodné pokrýt okolí rostliny vrstvou suchého listí. Pokud by hrozily mrazy pod mrazuvzdorný limit rostliny, je vhodné ji zabalit celou. Mrazuodolnost je -12 °C (vyjímečně až - 14 °C), ale je lepší se vyhýbat silným mrazům.

 

Výsev a klíčení

Před výsevem namočíme semena na 24 hodin do vody, poté je vyséváme do hloubky 0,5 cm na povrch propustného substrátu pod sklo. Semena lehce přitlačte. Klíčení probíhá při teplotě okolo 25 °C po dobu 1 – 3 měsíců, někdy i déle. Vlhkost zajišťujte rosením.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist