Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Sazenice Agave chrysantha – Golden-Flowered Agave velikost růžice 3-5 cm | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Sazenice Agave chrysantha – Golden-Flowered Agave velikost růžice 3-5 cm

Agave chrysantha – Golden Flowered Agave

Agave chrysantha – Golden Flowered Agave

Číslo výrobku:
3-0679-00111
Naše cena s DPH:
35 Kč
Naše cena bez DPH:
30,44 Kč
Cena v cizí měně:
1,51 Euro
Množství:
3
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje sazenici velikost růžice 3-5 cm

 

 

Popis

Agave chrysantha – Golden Flowered Agave je fascinující a krásný druh agáve, který se vyskytuje v USA, v Sonorské poušti na území Arizony, ve výškách 700 – 2300 m n. m. Úzce souvisí s Agave palmeri, od které je rozeznatelná prakticky jen podle květů, kdy Agave palmeri má světle zelenkavé krémové květy, kdežto Agave chrysantha je má zlatožluté.
Obvykle solitérní rostlina, vzácně s výhonky. Otevřená a poměrně hustá růžice je v dospělosti vysoká 45 – 90 cm a široká 73 – 180 cm (zřídka až 215 cm), s variabilníními kopinatými až čárkovitě kopinatými listy, dlouhými 40 – 82 cm a širokými 4 – 11 cm. Barvu mají našedle zelenou, až našedle modravou, často ve střídajících se mírně světlejších a mírně tmavších pásech. Na okraji každého listu jsou ostny s délkou 4 – 10 mm, s menšími zuby mezi těmi většími v horních dvou třetinách listu. Na konci listu se nachází terminální trn o délce až 45 mm, hnědý až šedý. Květný stvol vyrůstá ze středu růžice v dospělosti, což nastává přibližně po 10 - 50 letech. Může být až 7 m vysoké, latnaté, rozvětvené do 12 – 21 větví se zářivě zlatožlutými květy bez purpurového nebo načervenalého nádechu. Plodem je tobolka s černými semínky. Po odkvětu rostlina umírá.

 

Výška rostliny

45 – 90 cm a široká 73 – 180 cm (zřídka až 215 cm).

 

Květ

Zářivě zlatožlutý, dlouhý 35 – 65 mm, vyrůstající na stonku.

 

Nároky

Tato rostlina má ráda světlé stanoviště, lehkou odvodněnou půdu s obsahem písku. Vysazujeme na slunečné, jižní stanoviště do hlinito-písčitého substrátu, 2 díly zahradnického substrátu, 1 díl zahradní zeminy a 1 díl písku. Pod touto směsí je vhodné položit drenáž. Rostliny zaléváme málo a až když půda vyschne. Před příchodem mrazů je vhodné pokrýt okolí rostliny vrstvou suchého listí. Pokud by hrozily mrazy pod mrazuvzdorný limit rostliny, je vhodné ji zabalit celou. Mrazuodolnost v suchu je do -9 °C, ale je lépe se mrazu vyhnout.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist