Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Leucaena leucocephala - Divoká mimóza Balení obsahuje 8 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Leucaena leucocephala - Divoká mimóza Balení obsahuje 8 semen

Leucaena leucocephala - Divoká mimóza

Leucaena leucocephala - Divoká mimóza

 
 
Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
41
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 8 semen

 

Popis

Divoká mimóza (Leucaena leucocephala) nebo také "Leucéna bělohlavá, Bílohlavá mimóza" je stálezelená dřevina vyskytující se ve formě nevysokého stromu s otevřenou, zaoblenou korunou nebo rozložitého keře. Pochází z jižního Mexika a přilehlých středoamerických zemí, z Guatemaly a Belize. Tento nevelký původní areál byl již v dávných dobách rozšířen severním směrem až do Texasu a Floridy, po celé Střední Americe, většině ostrovů Karibiku a v Jižní Americe od Venezuely a Kolumbie až po Bolívii, Paraguay a sever Argentiny. Vyskytuje v pásmu od pobřeží až do nadmořské výšky okolo 1500(–2100) m. V oblasti tropů a subtropů se pěstuje jako okrasná rostlina nebo jako krmivo pro domácí zvířata. Je také důležitým zdrojem palivového dřeva. U nás se pěstuje zejména jako pokojová rostlina. Působí velice exoticky hlavně díky svým zvláštním listům, které jsou vždyc v párech naproti sobě. Vyhovují jí průměrné roční dešťové srážky v rozmezí 650 až 3000 mm s variabilní intenzitou, snese šesti až sedmiměsíční období sucha. Za optimální průměrnou roční teplotu je považováno 25 až 30 °C. Potřebuje plně osluněné stanoviště s vápnitou, písčitou půdou do hodnoty 8 pH, která může být i slabě zasolená. Nesnáší půdy kyselé, saturované hliníkem a přesycené vodou. Stálezelený strom vysoký obvykle do 15 m nebo rozložitý keř dorůstající do 3 m. Strom mívá hladký, šedohnědý kmen o průměru 10 až 30 cm a jeho větve jsou zpočátku pýřité, později lysé a mají hnědé lenticely. Střídavě vyrůstající listy jsou dvakrát zpeřené, primární vřetena mají dlouhá 15 až 20 cm a sekundárních, dlouhých 5 až 15 cm, bývá tři až deset párů. Vstřícně vyrůstající lístky jsou dlouhé 0,5 až 2 cm a široké 0,2 až 0,5 cm, bývají podlouhle vejčité až čárkovité, na bázi jsou klínovité a na vrcholu špičaté, po obvodě brvité, na líci jasně zelené a na rubu nasivělé. Produkuje veliké množství tvrdých semen, která si podržují životnosti až 20 let. Při ideálních podmínkách, za dostatku tepla a vody, kvete postupně celoročně a plody dozrávají za 10 až 15 týdnů po odkvětu, rostlina může mít plody již v prvém roce po výsadbě. Často jsou na dřevině ke spatření květy a současně nezralé i zralé plody. V případě horších podnebných podmínek na severní polokouli kvete v dubnu až červenci a plody dozrávají v srpnu až říjnu. Četné drobné květy jsou v počtech 100 až 180 sestavené do květenství hlávek, která bývají velká asi 2 cm. Květy jsou bělavé, přisedlé, oboupohlavní a při kvetení vypadají celá květenství jako bílé bambulky, jež později žloutnou. Květ má pětizubý, úzce zvonkovitý, 2 mm dlouhý kalich a korunu s pěti 5 mm bílými plátky. Z hlávkovitého květenství se obvykle vytvoří 5 až 20 plodů. Plod je rovný, plochý, kožovitý lusk, který je ve zralosti tmavohnědý až červenohnědý, dlouhý 11 až 22 cm a široký 1,5 až 3 cm. Má stopku 3 cm dlouhou, vespod je špičatý a obsahuje 6 až 25 hnědých, leklých, zploštělých, úzce vejčitých, tvrdých semen, která jsou dlouhá 6 až 9 mm a široká 3 až 5 mm.

 

Výška rostliny

Jako strom dorůstá do výšky až 15 m. Ve formě keře může mít výšku až 3 m.

 

Květ

Květy mají asi 2 cm v průměru, jsou bělavé, oboupohlavní a při kvetení vypadají celá květenství jako bílé bambulky, jež později žloutnou.

 

Plod

Plodem je asi 11 - 22 cm dlouhý a 1,5 - 3 cm široký lusk, který obsahuje 6 až 25 hnědých, leklých, zploštělých, úzce vejčitých, tvrdých semen, která jsou dlouhá 6 až 9 mm a široká 3 až 5 mm.

 

Nároky

Mimóze vyhovuje slunečné stanoviště s vápenitou, písčitou půdou. Rostlinu je potřeba pravidelně zalévat a hnojit. V našich podmínkách po 20. květnu přeneseme s květináčem ven, první týden stíníme před silnými slunečními paprsky. Pěstujeme ve větších nádobách na balkónech, zahradách, na slunném i mírně přistíněném stanovišti. Zimujeme v chladné místnosti, zeminu udržujeme mírně vlhkou. Po třech letech přesadíme do nové zeminy.

 

Výsev a klíčení

Výsev semen se provádí celoročně. Před ním je vhodné semena nechat projít studenou stratifikací. Doba klíčení je přibližně 1 měsíc.

  

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist