Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Gymnocalycium pungens Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Gymnocalycium pungens Balení obsahuje 20 semen

Gymnocalycium pungens

Gymnocalycium pungens

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
16
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

Popis

Kaktus Gymnocalycium pungens nebo také Gymnocalycium schickendantzii var. pungens (přijímaný vědecký název: Gymnocalycium schickendantzii) je endemický druh v severozápadní Argentině, kde se vyskytuje v provinciích Catamarca, Córdoba, La Rioja, Mendoza, Salta, Santiago del Estero, San Juan, San Luis a Tucumán. Roste v nadmořských výškách 100 až 1200 metrů nad mořem. Tento kaktus roste v plochých, písčitých nebo bahnitých oblastech daleko od skal a strmých svahů, ale často ve stínu keřů. Je to pěkně vypadající široce kulovitý, poněkud zploštělý kaktus podobný Gymnocalycium saglionis, ale s poměrně rozmanitými ostny. Některé jsou s krásnými dlouhými propletenými ostny. Tělo má asi 10 cm v průměru, tmavě olivově zelené až hnědozelené. Mladé rostliny mají široce okrouhlá rostlinná těla, která když jsou zralá, tak jsou přibližně stejně vysoká jako široká. Žeber bývá 7-16, jsou výrazně tuberkulovitá, s příčnými rýhami. Areoly jsou protáhlé a rozmazaně bílé. Radiálních ostnů bývá 6-7, jsou silné, poněkud zploštělé, zakřivené ven nebo dolů, červenošedé až žlutohnědé, s věkem přecházející do popelavé barvy, až 3 (nebo více) cm dlouhé. Tento kaktus běžně kvete z postranních areol i z koruny. Květy jsou trychtýřovitého tvaru s dlouhými květními trubkami, bílé až načervenalé, až 5 cm dlouhé. Plody jsou vejčité, zelené až namodralé.

 

Výška rostliny

Až 10 cm s průměrem až 10 cm.

 

Květ

Až 5 cm dlouhý, bílý až načervenalý.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 - 10°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -5°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist