Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Beaucarnea gracilis – sloní noha Balení obsahuje 5 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Beaucarnea gracilis – sloní noha Balení obsahuje 5 semen

Beaucarnea gracilis

Beaucarnea gracilis

Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
61
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 5 semen

 

 

Popis

Beaucarnea gracilis (sloní noha) pocházející z polopouští mexických států Pueblo a Oaxaca je velice oblíbená a nenáročná, velmi zvláštní, exotická sukulentní rostlina s typicky trychtýřovitým kmenem. Roste buď jako malý dvoudomý stromek nebo velký keřovitý sukulentní druh s mnoha štíhlými, zakřivenými svislými stonky, které vyrůstají z velkého krásného kulovitého dřevnatého základu nazývajícího se kaudex, ve kterém si šetří vodu. Právě díky dřevnaté rozšiřující se základně se u nás rodu Beaucarnea přezdívá sloní noha. Hnědošedá kůra kmene se časem stává hluboce rozpukanou, vzhledově se blížící borce borovice. Z tohoto „kmene“ vyrůstají chomáče dlouhých, velmi úzkých travnatých listů, které evokují fontánu. Jak se zvětšuje vyrůstá z něj řídká pokrývka krátkých a slabě se větvících větví, ze kterých podél vrcholů těchto větví vyrůstají husté trsy listů dlouhé 25 – 60 cm a široké 3 – 7 mm, barvy zelené až modrozelené, na okrajích velmi lehce zoubkaté. Květy se objevují v květenství až na velmi starých rostlinách, ale potom jich bývá velké množství. Jsou drobné, krémové barvy. Druh je dvoudomý, takže existují samčí a samičí rostliny. Plodem jsou tříkřídlé tobolky s cca 3 mm seminky.
Beaucarnea gracilis je nenáročná a určitě netradiční roostlina, která leccos vydrží a zkrášlí zimní zahrady, chodby i interiéry. Je vhodné i její letnění na zahradě.

 

Výška rostliny

V přírodě rostlina dorůstá výšky 3 - 5 m, výjimečně až 12 m, v nádobách nepřesahuje výšku 90 cm.

 

Nároky

Rostliny jsou nenáročné na pěstování. Vyžadují světlejší místo (přímé slunce v tomto případě, oproti většině ostatních sukulentů, není potřeba). Zálivku provádíme nárazově, tzn. nechat zcela proschnout a pak vydatné zalít. V zimě zálivku omezíme na 1x za 1 - 2 týdny. Delší sucho snášejí rostliny výborně, takže když zapomeneme, nic se neděje. Několikrát do roka můžeme rostliny přihnojit, nejlépe speciálním hnojivem pro kaktusy a sukulenty. Teploty by neměly nikdy klesat pod 10 °C. Mladé rostliny je vhodné každý rok přesadit. Starší rostliny stačí přesadit jednou za tři roky. Květináč použijeme jen o trochu větší než byl předchozí. Jako substrát je vhodná směs zeminy pro vápnomilné rostliny a hrubozrnného písku v poměru asi 3:1.

 

Výsev a klíčení

Semena namočte do vlažné vody na 24 hodin. Následně vyséváme do propustného substrátu cca 1 cm pod povrch. Klíčíme při teplotě 20 - 25 °C.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist