Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Sazenice šáchor jedlý zemní mandle - chutná superpotravina | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Sazenice šáchor jedlý zemní mandle - chutná superpotravina

Šáchor jedlý

Šáchor jedlý

Číslo výrobku:
4-0679-00381
Naše cena s DPH:
35 Kč
Naše cena bez DPH:
30,44 Kč
Cena v cizí měně:
1,51 Euro
Množství:
20
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 1 sazenici o velikosti 15 - 20 cm

 

 

Popis

Šáchor jedlý (Cyperus esculentus), někdy také zelenošáchor, chufa, gomi, či lidově tygří ořech anebo zemní mandle je velmi zdravá a navíc chutná rostlina. Pochází z Afriky a zmínky o této pozoruhodné rostlině nacházíme již ve starověkém Egyptě, kdy se jedlé hlízky dávali zemřelým do hrobu na zpříjemnění věčné cesty. Dnes se řadí mezi takzvané superpotraviny, neboť je zdraví prospěšná svým vysokým obsahem vlákniny, minerálními látkami a zároveň absencí lepku a cholesterolu.
Rostlina má světle zelenou nevětvenou trojhrannou lodyhu o průměru asi 3 mm, s čárkovitými žlutozelenými listy, které mají výraznou střední žilku a jsou lehce stočené. Květy vyrůstající na vrcholu lodyhy mají světle žlutou až žlutohnědou barvu, jsou oboupohlavní a vytvářejí kuželovitá květenství.  Pod povrchem půdy se vytváří tenký oddenek s jedlými hlízami, které mohou být v půdě až 45 cm hluboko. Právě tyto hlízy, vyorávající se jako brambory, jsou to co je nám tak prospěšné. Po oloupání se jedí syrové, ale i vařené nebo pečené. Chuť je nasládlá, podobná mandlím a proto jsou pro alergiky na ořechy skvělou alternativou při pečení. Upražené a rozemleté hlízky se používají jako alternativa kávy, dále se z nich v arabských zemích vyrábí nasládlý nápoj zvaný Šerbet. V Evropě se zase vyrábí ořechové mléko bez ořechů, či exotický nápoj zvaný Horchata. Kromě toho se z hlíz lisuje velice kvalitní olej a své využití nachází rovněž i v kosmetice. Hlízky sklízíme na podzim, kdy začne nadzemní část odumírat.
Šáchor jedlý je úžasná, zdraví prospěšná a u nás málo známa rostlina, která se dá pěstovat buďto v květináči, nebo i v zahradě. Je výborný i jako rybí návnada, zejména na kapry, kteří této pochoutce nemohou odolat.

 

Výška rostliny

40 – 60 cm, někdy až 80 cm.

 

Léčivé účinky

Je zdrojem bílkovin, vlákniny, tuku, řady minerálů, rutinu a vitamínů skupiny B, C, E a antioxidantů. Díky vysokému obsahu vlákniny má nízký glykemický index. Příznivě působí na zdraví kardiovaskulárního, trávicího i imunitního systému a má i protizánětlivé účinky.

 

Nároky

Tato rostlina potřebuje slunné stanoviště, lehkou odvodněnou hlinito-písčitou půdu a pravidelnou dostatečnou zálivku. Přihnojení je prospěšné organickými hnojivy. Je možné ji pěstovat i v květináči o průměru minimálně 14 cm. Přezimování hlíz nejlépe na suchém a chladném místě bez mrazů a to i přesto, že udávaná mrazuodolnost je do -6 až -10 °C.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist