Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Melaleuca spathulata – Kajeput Balení obsahuje 100 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Melaleuca spathulata – Kajeput Balení obsahuje 100 semen

Melaleuca spathulata

Melaleuca spathulata

Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
62
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 100 semen

 

 

Popis

Melaleuca spathulata (česky nazýván Kajeput nebo i Čajovníkový strom) je atraktivní, celoročně zelený keř z čeledi myrtovitých, pocházející z jihozápadní Austrálie, charakteristický svými tmavě zelenými listy, mnoha pokroucenými větvemi a bohatými hlávkami nádherných jasně růžových pom pom květů. S čajovníkem nemá nic společného, má blíže například k eukalyptům nebo ke Štětkovci (Callistemon). Hustý interesantní keř dorůstá výšky 1,5 – 2 m a jeho šířka bývá obdobná. Kůra je barvy světle šedé. Větvičky nesou na krátkém řapíku zprvu světle zelené, později tmavě zelené lístky vejčitého až lžičkovitého tvaru zužujícího se do špičky, přibližně 0,6 - 1 cm dlouhé a 0,3 cm široké. Květy jsou uspořádány do hlávek na koncích postranních větví, barvy růžové až fialové. Toto květenství je tvořeno z až 9 skupin květů po třech, o délce přibližně 2 cm a šířce cca 1 cm. Tyčinky, které jsou uspořádány uspořádány v pěti svazcích kolem květů a každý svazek obsahuje většinou 3 tyčinky, mají na koncích žlutě zbarvené prašníky.  Větvičky po  Plodem jsou dřevnaté tobolky v takřka kulovitých shlucích o průměru asi 1 cm. Lehký řez po odkvětu podpoří nový růst a kvetení v následujícím roce.
Ve své domovině je Melaleuca spathulata považována za houževnatou odolnou rostlinu. Roste ve většině půd, odolává suchu a celkově je tato rostlina nenáročná na údržbu. V našich podmínkách se jedná o velice atraktivní přenosnou rostlinu, která však neodolá našim tužším mrazům a je tak ideální pro zimní zahrady nebo jako pokojová rostlina do domu. Dobře reaguje na řez, který je žádoucí. Celkově zaujme kontrastem světle šedé kůry s tmavým olistěním a mnoha krásnými květy.

 

Výška rostliny

Ve své domovině dorůstá do obvyklé výšky 1,5 – 2 m.

 

Nároky

Preferuje hlinitopísčité půdy s příměsí rašeliny, ale dokáže se přizpůsobit téměř každé dobře odvodněné půdě. Umístění by mělo být na slunečném místě, snese i polostín. Je tolerantní k suchu. Mrazuvzdornost do -5 °C. V našich klimatických podmínkách je pěstována jako přenosná rostlina, nebo pouze v interiérech. Vhodné je letnění.  

 

Výsev a klíčení

Vyséváme do hloubky 1 cm do propustného substrátu pod sklo. Substrát udržujte mírně vlhký. Optimální teplota pro klíčení je přibližně 22 - 26 °C. Klíčení probíhá po dobu 1 – 3 týdnů, někdy i déle.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist