Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Eucalyptus macrandra - Blahovičník Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Eucalyptus macrandra - Blahovičník Balení obsahuje 20 semen

Eucalyptus macrandra

Eucalyptus macrandra

 
 
Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
75
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen

 

 

Popis

Eucalyptus macrandra (blahovičník) je stálezelený okrasný australský strom vyskytující se v polosuchých oblastech na západě Austrálie. Strom tvoří lignotuber, což je dřevnatý výrůstek na koruně kořene, který některé rostliny používají jako ochranu před zničením stonku rostliny, např. požárem. Z něj vyrůstá jednokmenný nebo vícekmenný strom, jehož kůra je obvykle celá hladká, šedá, odlupující se v dlouhých pruzích. Odhalená nová kůra je zelenohnědá až hnědá, růžová až lososová. Mladé rostliny mají lesklé zelené listy, vejčité, uspořádané střídavě, až 7 cm dlouhé a 3 cm široké. Starší listy mají na obou stranách stejný odstín lesklé zelené, jsou kopinaté, až 12 cm dlouhé a 2,5 cm široké, zužující se k řapíku. Nápadné květenství vyrůstá z paždí listů a je tvořeno obvykle 15 poupaty (může jich být až 30), které jsou úzce protáhlé, ve zralosti s červeným operculem až pětkrát delším než zelený květní pohár. Samotné květy jsou žluté až žlutozelené, tvořící bohatý květný trs lákající včelstvo na sladký nektar. Plodem je dřevnatá, protáhlá miskovitá až zvoncovitá tobolka červené barvy, což tvoří spolu s květy a zelenými listy úžasnou barevnou kompozici.
Tento druh eukalyptu zaujme zajímavými poupaty, krasnými květy i nevšední kůrou. U nás se pěstuje jako okrasný keř a je vhodný i pro tvorbu bonsaje.

 

Výška rostliny

Ve svojí domovině dosahuje výšky 2 - 8 m.

 

Květ

Žlutý až žlutozelený, tvořící bohatý květný trs. Poupata úzce protáhlá, až 4 dlouhá, ve zralosti s červeným operculem až pětkrát delším než zelený květní pohár.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje slunné nebo poloslunné místo. Výborné je letnění. Půdu preferuje propustnou hlinitopísčitou, ale uspěje ve většině půd. Tolerantní k suchu. Minimální teplota v zimním období je kolem 5 °C, proto venkovní přezimování v naší zeměpisné šířce není možné. Rostlina nesnáší fosfáty.

 

Výsev a klíčení

Vyséváme na povrch propustného substrátu pod sklo. Substrát udržujte mírně vlhký. Optimální teplota pro klíčení je přibližně 18 - 22 °C. Po vyklíčení a narostení alespoň čtyř lístků přesadíme i s kořenovým balem do samostatné nádoby.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist