Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Eucalyptus preissiana - Blahovičník Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Eucalyptus preissiana - Blahovičník Balení obsahuje 20 semen

Eucalyptus preissiana

Eucalyptus preissiana

 
 
Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
71
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen

 

 

Popis

Eucalyptus preissiana (blahovičník) je stálezelený okrasný australský strom vyskytující se v pobřežních a podpobřežních oblastech ve štěrkovitých písčito-jílovitých půdách na západě Austrálie v oblasti mezi městy Albany a Esperance. Strom tvoří lignotuber, což je dřevnatý výrůstek na koruně kořene, který některé rostliny používají jako ochranu před zničením stonku rostliny, např. požárem. Z něj vyrůstá obvykle vícekmenný rozložitý menší strom nebo keř, jehož kůra je hladká, šedavá. Mladé rostliny mají stonky na průřezu čtvercové. Listy jsou vstřícné, eliptické až vejčité, na konci tupé, na rozdíl od mnoha jiných eukalyptů, kteří mají listy srpovité zužující se do špičky. Jsou uspořádané v protilehlých párech, někdy střídavě a na obou stranách stejný odstín matně šedozelené barvy. Květenství vyrůstá z paždí listů ve skupinách po třech a je tvořeno oválnými poupaty, jejíž květinová miska je zelená, což kontrastuje s načervenalým až červeným operkulem. Samotné květy jsou poměrně velké a krásně pampeliškově žluté. Plodem je dřevnatá, zvonkovitá tobolka s červenohnědými semeny.
Tento druh eukalyptu je velice atraktivní s krásnými listy, pupeny a zářivě žlutými květy. U nás se pěstuje jako okrasný.

 

Výška rostliny

Ve svojí domovině dosahuje výšky 2 - 3 m, občas až 5 m.

 

Květ

Květenství ve skupinách po třech je tvořeno oválnými poupaty, jejíž květinová miska je zelená, s načervenalým až červeným operkulem. Květy jsou žluté, poměrně velké, cca 3 centimetrové, někdy i větší.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje slunné nebo poloslunné místo. Výborné je letnění. Půdu preferuje propustnou hlinitopísčitou. Po usazení je tolerantní k suchu. Minimální teplota v zimním období je kolem 5 °C, proto venkovní přezimování v naší zeměpisné šířce není možné. Rostlina nesnáší fosfáty.

 

Výsev a klíčení

Vyséváme na povrch propustného substrátu pod sklo. Substrát udržujte mírně vlhký. Optimální teplota pro klíčení je přibližně 18 - 22 °C. Po vyklíčení a narostení alespoň čtyř lístků přesadíme i s kořenovým balem do samostatné nádoby.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist