Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Eucalyptus globulus nana - Blahovičník kulatoplodý zakrslý Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Eucalyptus globulus nana - Blahovičník kulatoplodý zakrslý Balení obsahuje 20 semen

Eucalyptus globulus nana

Eucalyptus globulus nana

 
 
Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
47
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen

 

 

Popis

Eucalyptus globulus nana (blahovičník kulatoplodý zakrslý) nebo také Eucalyptus globulus compacta je zakrslá a celkově kompaktnější varianta známého blahovičníku kulatoplodého. Je to velmi rychle rostoucí listnatý neopadavý strom původem z austrálského ostrova Tasmánie, ostrovů Bassova průlivu a jižní Victorie. Ve své domovině dosahuje výšky až 20 m, obvykle však asi 8 m a při vhodném zastřihnutí pouze 3 m. V Austrálii ale i jinde ve světě se používá jako větrolam nebo do živých plotů. U nás se pěstuje pouze v nádobách jako keřík a tudíž zdaleka nedosahuje takových parametrů. Je vhodný i do bytu. Mladší rostliny mají kuželovitou korunu, starší spíše kulový tvar. Kmen je šedo krémový s hladkou kůrou. Větve jsou velmi křehké. Jedním ze základních znaků eukalyptu jsou aromatické listy, které v průběhu růstu mění svůj vzhled. U mladých stromů jsou podlouhle oválné, zakončené do špičky, modrozelené, u starších jsou zase srpovité, střídavé, dlouhé až 25 cm a tmavozelené. Bílé nebo krémové květy jsou umístěny na stromě jednotlivě a kvetou od jara do léta. Plodem je tobolka s velkým množstvím semen. Listy rostliny se využívají při léčbě horních cest dýchacích tím, že usnadňují odkašlávání a snižují horečku, dále působí proti bolestí v krku, kašli nebo rýmě. Odedávna byl používán domorodými obyvateli, kteří pomocí něj léčili a i dnes je hojně používán. Olej nachází uplatnění v kosmetice a parfumérii.

 

Výška rostliny

Ve svojí domovině dosahuje výšky až 20 m, obvykle však asi 8 m a při vhodném zastřihnutí pouze 3 m. U nás se pěstuje pouze v nádobách jako keřík.

 

Květ

Bílý nebo krémový květ měnící se na tobolkový 3 cm plod.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje slunné nebo poloslunné místo. Výborné je letnění. Půdu preferuje propustnou hlinitopísčitou. Tolerantní k suchu. Minimální teplota v zimním období je kolem 5 °C, proto venkovní přezimování v naší zeměpisné šířce není možné i když snese krátkodobý mráz až do -7 °C. Rostlina nesnáší fosfáty.

 

Výsev a klíčení

Vyséváme na povrch propustného substrátu pod sklo. Substrát udržujte mírně vlhký. Optimální teplota pro klíčení je přibližně 18 - 22 °C. Po vyklíčení a narostení alespoň čtyř lístků přesadíme i s kořenovým balem do samostatné nádoby. Pokud semena nevyklíčí, dáme stratifikovat do chladničky na cca 21 dní při teplotě 5 °C.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist