Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Eucalyptus sideroxylon Fawcett's Pink - Blahovičník Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Eucalyptus sideroxylon Fawcett's Pink - Blahovičník Balení obsahuje 20 semen

Eucalyptus sideroxylon Fawcett's Pink

Eucalyptus sideroxylon Fawcett's Pink

 
 
Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
36
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen

 

 

Popis

Eucalyptus sideroxylon Fawcett's Pink (blahovičník) je nádherný okrasný australský strom vyskytující se na východě Austrálie. Patří k jednomu ze tří druhů stromů, které produkují velmi vyhledávané, odolné, tmavě červené dřevo s propletenou kresbou a jemnou texturou vyžadované všude tam, kde je třeba velká pevnost a odolnost, například pro stavbu mostů. Strom má zakulacenou korunu a tvoří lignotuber, což je dřevnatý výrůstek na koruně kořene, který některé rostliny používají jako ochranu před zničením stonku rostliny, např. požárem. Kůra je výrazná, tmavě hnědá až černě zbarvená, hluboce rozbrázděná. Poskytuje skvělý kontrast k listům, které jsou kopinaté, uspořádané v protilehlých párech, zelené až šedozelené až namodralé, v dospělosti 5 – 14 cm dlouhé a 1 – 4 cm široké. Květenství vyrůstá z paždí listů na nevětvené stopce a je tvořeno ze 2 – 7 vejčitých poupat, která se změní v tomto případě na úchvatné růžové květy. Plodem je dřevnatá pohárkovitá až zkrácená kulovitá tobolka.
Tento druh eukalyptu se u nás pěstuje jako okrasný.

 

Výška rostliny

Ve svojí domovině dosahuje výšky 10 – 25 m, vzácně až 35 m a na šířku 5 m.

 

Květ

Květenství vyrůstá z paždí listů na nevětvené stopce, je tvořeno ze 2 – 7 vejčitých poupat, která jsou ve zralosti oválná, 6 – 15 mm dlouhá a 4 – 6 mm široká a změní se v tomto případě na úchvatné růžové květy.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje slunné nebo poloslunné místo. Výborné je letnění. Půdu preferuje propustnou hlinitopísčitou, ale uspěje ve většině půd. Tolerantní k suchu. Minimální teplota v zimním období je kolem 5 °C, proto venkovní přezimování v naší zeměpisné šířce není možné i když snese krátkodobý mráz až do -10 °C. Rostlina nesnáší fosfáty.

 

Výsev a klíčení

Vyséváme na povrch propustného substrátu pod sklo. Substrát udržujte mírně vlhký. Optimální teplota pro klíčení je přibližně 18 - 22 °C. Po vyklíčení a narostení alespoň čtyř lístků přesadíme i s kořenovým balem do samostatné nádoby.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist